Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Dva novoobolela i jedna sumnja – svi i dalje male boginje doneli iz Beograda

Pančevo, Uto, 13/03/2018 - 10:50
Vladimir Đoković

 

Prvi put, u saopštenju sa jučerašnjim datumom, krovni ustanova javnog zdravlja u Srbiji Institut za javno zdravlje Batut – naveo je dva slučaja oboljevanja o ove zarazne bolesti u Južnom Banatu. Za podatak da su po jedan slučaj potvrđeni u Pančevu i u Kovinu, koji je objavio Batut, zatražili smo objašnjenje u regionalnom Zavodu za javno zdravlje čije je sedište u Pančevu.

Epidemiolog dr. Slađana Tomić potvrđuje da postoji jedan oboleo iz Bavaništa (opština Kovin), oboleleo je i jedno dete iz Pančeva, a čekaju se rezultati provere za slučaj osobe iz Kačareva.

- Sve su ovo i dalje oboleli koji su kontakt ostvarili na području Beograda. Iz instituta Batut su nam objasnili da pošto je broj ukupno obolelih na teritoriji Srbije prešao 3.000 svaki slučaj se nadalje vodi na sredinu odakle je oboleli. Epidemija malih boginja će na našem području biti proglašena ako se dogodi ijedan slučaj da bolest preneta unutar našeg regiona, kaže dr. Slađana Tomić.

I do sada je bilo više potvrđenih slučajeva malih boginja među žiteljima Južnog Banata ali je utvrđeno da su kontakt ostvarili van našeg okruga. Zato institute Batut u svojim redovnim obaveštenjima nije spominjao da ima obolelih u Južnom Banatu. Izgleda da se situacija u Srbiji oko epidemije malih bogidnja usložnjava. Kao da je prešla u novi nivo.Marketing

Najnovije vesti