Sednica komisjie
Društvo

PANČEVO: Građani rekli svoje o novoj autobuskoj stanici, direktor Urbanizma odgovorio

Izvor: 
013info Pet, 15/07/2022 - 16:31Danas je u Maloj sali Gradske uprave Pančeva održana sednica Komisije za planove, na kojoj smo čuli primedbe na nacrt urbanističkog projekta za izgradnju nove autobuske stanice u Pančevu.

Na ovaj projekat primedbe su podneli Siniša Janković, Nenad Živković, Jasmina Kostadinović i Hudeludis Lambros, a sednici je pored zvaničnih lica prisustvovalo i desetak zainteresovanih građana. Zanimljivo je da su iz PR službe Gradske uprave Pančeva snimali ceo tok sednice.

Primedbe koje su podneli Janković i Lambros ste mogli već da pročitate, odnosile su se uglavnom na lokaciju izgradnje nove autobuske stanice i obojica su skrenuli pažnju na problem izmeštanja autobuske stanice iz centra grada. Sličnu primedbu na projekat imao je i Nenad Živković.

-  Došao sam da vas molim za milost prema običnim građanima Pančeva i okolnih sela. Za milost prema starima, bolesnima, siromašnima i prema đacima. Svi vrlo dobro znamo da iz svih sela, ne samo pančevačke opštine, ujutro dolaze stari, siromašni i bolesni kod doktora. Gde je bolnica? Na pet minuta od stanice, sada. Gde će biti kada je premestite? Za stare i bolesne nemoguć poduhvat. Deca nam idu u škole, a škole su praktično u krugu oko autobuske stanice. Zamislite zimu i vaše dete koje treba da ide peške do škole. Mislim da je to nešto što bi trebalo da dotakne humanost svakog čoveka, emotivan je bio Janković prilikom iznošenja primedbe.

Sednica komisije
sednica_komisije_21.jpg

Živković je u svom izlaganju rekao obradio više tema.

- Našli ste u vreme godišnjiih odmora i smanjene pažnje ionako uspavane javnosti da organizujete ovako važnu sednicu Komisije za planove o ovako važnoj temi koja više nije P plus dva, plus tri, plus četiri, što uništava grad obaška, Dirljiva je vaša spremnost da nastavite da uništavate grad i sad ste to našli da radite ni na čemu drugom do na autobuskoj stanici, nije štedeo Živković pohvale na račun Komisije.

I on je skrenuo pažnju na lokaciju i slično kao Janković, na to da je sa nove lokacije daleko komplikovanije doći do centra grada.

- Mi građani možemo biti nepismeni, ali osećamo da neki problem postoji. A postoji, jer je čitava ova zamisao posle 46 godina baš sada aktuelizovana iz motiva koji mi se uopšte ne čine da su u interesu grada i građana Pančeva, dodao je Živković.

On je dodao i da ako su problemi buka i zagađenje da je najjednostavnije obavezati javno privatnog partnera da u saobraćaj uvede električne autobuse.

- Plašim se da je ovo samo još jedan ustupak investicionom urbanizmu, a da vi svemu tome dajete zakonsko pokriće, poentirao je Živković.

Jamina Kostadinović iznela je svoje primedbe koje su se ticale blizine deponije.

- VI ste pored lokacije stare deponije našli da gradite autobusku stanicu. To je bukvalno prekoputa, rekla je ona.

Ona je naglasila da se mnoge autobuske stanice u svetu nalaze u centru i da to nije novost. Osvrnula se i na nepostojeću saobraćajnu infrastrukturu u tom delu grada koja bi odgovarala potrebama autobuske stanice. A upitala je i da li će građanima u tom delu grada smetati buka i saobraćaj vozila.

 

Primedbe Hudeludisa Lambrosa ste mogli celu da pročitate na našem sajtu. I on je iskoristio priliku da kaže komisiji poneku "lepu" reč.

- Ovo ne treba da bude polarizacija između "vas" i "nas". Ovo je vitalno pitanje za građane ovog grada. Ovaj grad je demoliran i to dobro znate. Umesto da gradite naselja Strelište 2, Kotež 3, vi ste demolirali centar grada. Niču zgrade od četiri, pet, šest, sedam spratova. Mi smo ineli neke argumente zašto je to "ne": I vama je jasno da to ne treba da bude tako, rekao je on.

Direktor Urbanizma Slave Bojadžievski odgovorajaći na primedbe rekao je da je još planskim dokumentom iz 1976. godine predviđeno da se autobuska stanica izgradi baš na tom mestu. Da je to potvrđeno i 1982. i 2020. godine kada je taj Generalnu urbanistički plan poslednju put revidiran. 

Bojadžievski je naglasio da su te planove radili stručnjaci i da je svaki put potvrđeno kako je to zaista najbolje mesto za autobusku stanicu. 

- Urbanistički projekat nije planski dokument da prolazi celokupnu proceduru, kao kad je u pitanju usvajanje planskog dokumenta. Ovde se raspravjla o tome da li ovaj urbanistički projekat odgovara planskom dokumentu. To što će krajnja tačka nekog autobusa biti na toj lokaciji, ne znači da ostali deo grada ostaje bez javnog prevoza. I onaj koji dolazi iz Banatskog Novog Sela proći će kroz centar grada i izaći će tamo gde bude hteo. Što se tiče deponije, tamo se već neko vreme dovozi samo građevinski otpad i zemlja, kako bi se jednog dana pretvorila u zelenu površinu. Pančevo ima novu deponiju gde se odnosi ostali otpad. Što se tiče Šemićeve ulice, uskoro će biti rekonstrukcija i biče urađena infrastruktura, rekao je Bojadžievski.

On je dodao i da se radi o stanici koja bi trebalo da bude građena po najnovijim tehnološkim standardima, dok je postojeća stanica neuslovna.

U toku izlaganja Bojadžievski je prebacio građanima da iznose svoje političke stavove, da bi čak došlo i do rasprave o stranačkoj pripadnosti i partijskim knjižicama, ali se i to brzo završilo.

Predsednik komisije za planove Jovan Stanković, obavestio nas je i da će komisija u narednom periodu razmotriti primedbe i dati konačan stav i obavestiti Sekretarijat za urbanizam koji je nadležan da donese rešenje.

Zaključak bi bio da je "prošao voz". Nova lokacija je "zacementirana" u generalnom planskom dokumentu grada i on je verifikovan kao takav. Izgleda da je trebalo ranije reagovati na to. Na neki način je to svima "promaklo". Ili je zaista ta lokacija "najbolje rešenje" kako tvrde gradski urbanisti?

Dani koji dolaze pokazaće ko je u pravu.

 

 
MarketingNajnovije vesti