Voda nad gradom
Društvo

Pančevo i Kovin imaju ispravnu vodu za piće, Plandište u velikim problemima

Pančevo, Pet, 30/08/2019 - 00:26
Vladimir ĐokovićPančevo i Kovin imaju ispravnu vodu iz javnih vodovoda, dok je kod ostalih šest gradova i opština Južnog Banata kroz uzorke utvrđena neispravnost vode za piće, konstatovano je u Izveštaju o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće javnih vodovoda i vodnih objekata  u  Srbija za prošlu godinu koji je objavio Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Kod javnog vodovoda u Opovu utvrđivana je tokom 2018. godine mikro-biološka neispravnost a u udružena neispravnost, mikro-biološka i hemijska primećena je u Alibunaru, Beloj Crkvi, Kovačici, Vršcu i Plandištu.

I dok je kod Opova pronađena samo mikrobiološka neispravnost, prema istraživanju najlošija je situacija u Plandištu gde je hemijska neispravnost pronađena u 100 odsto uzoraka a mikro-biološka u 32,3 odsto slučajeva.

“Najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti su prekomerno prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija, a najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećane vrednosti mangana”, komentar je o stanju u Južnom Banatu koji je iznet u izveštaju.

Inače na teritoriji Južnog Banata ukupno je kontrolisanih vodovoda i vodnih objekata bilo 79,  od toga u 8 gradskih naselja, 69 seoskih naselja, kao i 2 vodna objekta. Kontrolisano je 4432 uzoraka na fizičko-hemijsku ispravnost, a od toga 2155 uzoraka ne odgovara Pravilniku – što je 48,6 odsto. Po  mikrobiološkoj ispravnost – od 4569 uzoraka, 479 nije odgovaralo pravilniku što je  10,5 odsto.
MarketingNajnovije vesti