Društvo

PANČEVO: I ove godine maturantski ples na platou ispred Gradske uprave

Pančevo, Uto, 07/05/2019 - 16:30
Aleksandar Stojković

Pančevački maturantski ples će se održati u petak 17. maja, na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, u 12 časova. Na Pančevačkom maturantskom plesu učestvovaće preko 690 maturanata iz devet srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

Grad Pančevo - Kancelarija za mlade grada Pančeva i Dom omladine Pančevo ove godine dvanaesti put organizuju manifestaciju za maturante i maturantkinje grada Pančeva, povodom završetka srednjih škola, pod nazivom „Pančevački maturantski ples“. Maturanti i maturantkinje će, prema koracima uvežbanim sa koreografima plesnog kluba „Beodens“ iz Pančeva, u parovima otplesati koreografiju u trajanju od 5 minuta, te na taj način zajedno obeležiti završetak srednje škole. Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Iako je  reč o klasičnoj muzici koja je mladima najčešće strana i odbojna, maturanti su veoma lepo prihvatili koreografiju i ideju zajedničkog plesa sa maturantima širom Evrope.

U  ovom projektu su do sada učetvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

 
MarketingNajnovije vesti