• Pančevo ima najviše standarde u kontroli vode i higijene po vrtićima i školama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 30. septembar – Posle prošlogodišnjih problema sa vodom za piće iz gradskog vodovoda, i ovogodišnjih problema oko vode u pojedinim vrtićima i školama, zna se mnogo više o načinima kontrole vode u Pančevu. Ipak, kada se medijski reflektori spuste ka konkretnom negativnom događaju, ostane nedorečena priča o standardima u proveri vode za piće koja se u Pančevu primenjuje. Jer tamo gde se sa više sistema i češće obavlja kontrola, pre se vide i problemi.

    Oni koji proizvode i distribuiraju vodu su obavezi da vrše kontrolu u mreži. Škole i predškolske ustanove imaju zadatak da kontrolišu, ali se smatra da, ako je to voda koja ide iz distributivne mreže, da je onda dobra. Retko gde u Srbiji se radi dodatna kontrola u samim školskim i predškolskim objektima, objašnjava direktorka Zavoda za javno zdravlje, dr Ljiljana Lazić.

    U Pančevu se, naime, još pre više od 10 godina započelo, po projektu, sa javnom zdravstvenom kontrolom škola i vrtića.

    – Mi smo tada kao struka, kao Zavod, predložili gradu da malo više kontrolišemo škole i vrtiće, u smislu i vode i higijensko-sanitarnog nadzora objekata i namirnica, tamo gde postoji kuhinja i gde se deli hrana. Pogotovo u predškolskim objektima. Da radimo i kontrolu briseva radnih površina po tim kuhinjama. Tada je započeta saradnja. Ideja je bila da tako pratimo kakvo je stvarno stanje u vrtićima i školama. Tu čak kontrolišemo i osvetljenje, podove, zidove, vlagu, grejanje, uopšte sve ono što su parametri koji mogu da utiču na zdravlje dece dok borave u ovim objektima, primetila je dr Ljiljana Lazić.

    Interesantno je da postoji kontinuitet ovakvih kontrola. Pa je stanje moguće porediti.

    – Svake godine na 6 meseci lokalnoj samoupravi dostavljamo izveštaj, a na godišnjem nivou čak pravimo i javne prezentacije kada smo prikazivali rezultate. I uvek smo nalagali mere, šta u konkretnom objektu treba uraditi kako bi se poboljšao kvalitet. I to je naišlo na jako dobar odgovor, jer je lokalna samouprava iz toga izvlačila prioritete za narednu godinu šta će da finansiraju. Pa su tako negde radili sanitarne čvorove, uvodili toplu vodu, izvlačili vlagu, menjali stolariju… – objasnila je direktorka Zavoda za javno zdravlje.

    Tako su javni zdravstveni pregledi i izveštaji o njima pomogli sistemu lokalne samouprave, u čijoj su nadležnost vrtići. A gradska vlast ulaže i u objekte osnovnih i srednjih škola.

    – Da, pomogli smo da oni sami shvate šta su pravi prioriteti u tim objektima i šta treba finansirati. Tu je bilo i ispitivanje vode za piće, pa su menjali česme. Situacija se pre par godina promenila, jer je zakon o javnim nabavkama onemogućio da lokalna samouprava finansira takav projekat. Uveden je sistem da to svaka škola mora da radi za sebe. I onda od jednog programa za ceo grad prešli smo na sklapanje ugovora sa svakom školom posebno da bi se održao kontinuitet. Mi smo ostali da radimo isti posao, a grad prenosi sredstva školama, pa se škole plaćaju. Onda smo smanjili program na minimum, kako nema sredstva, ali smo ipak gledali smo da zbog kontinuiteta ipak taj posao opstane. A to sve se retko gde u Srbiji radi, gotovo nigde. Možda još u jednom ili dva grada u Srbiji. Možda u Kragujevcu. Ali ne ovako sistematično i u kontinuitetu. Posebno ne u ovakvom obuhvatu, jer kod nas su svi pretškolski objekti, sve osnovne i srednje škole. To nigde tako nema, tvrdi dr Ljiljana Lazić.

    Narod bi rekao da gde se traži tu se i nađe. Kontinuitet sistematične kontrole ipak ima i druge rezultate.  

    – E sad kad tako radite kontrolu desi se da se otkriju neke bakterije i neki parametri koje čim kontrolištete možete da nađete. Ali to nije ništa drastično. Mi smo čak imali nekad, u ranijem periodu, da nađemo stafilokoksku infekciju u predškolskim objektima, da u namirnicama nešto nađemo, ali to je sve bilo za očekivati. Našim nalazima pomognemo njima da to poprave. Sve naše nalaze dobijala je i sanitarna inspekcija, uvek mogu kada smatraju da je potrebno da reaguju. Nekada nije bitno samo da nađete nešto pozitivno, nego je bitno da ukažete na propuste. Da oni ljudi shvate da sami treba da malo povedu računa o higijeni. Jer kada je u pitanju voda za piće, tu je sistem složeniji nego kada su u pitanju namirnice, što mogu sami da srede. Voda stiže iz distributivne mreže, ali imate i vodu koja se vrti kroz lokalni sistem u objektu i predmet zagađenja može i to da bude. Bili smo u pravu kada smo nalagali mere, evo to su i poslednje analize pokazale, da kada su po školama pročistili svoje vodovode, kada su dezinfikovali ili promenili slavine da nismo više nalazili te upozoravajuće parametre, smatra dr Ljiljana Lazić.

    Uprkos povremenim pričama o pančevačkoj vodi, kao i o vodi po pojedinim vrtićima i škola, direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Ljiljana Lazić ima vrlo jasan stav.

    – Ono što je jako bitno, mi nismo imali nijednu hidričnu infekciju nikad. Nismo imali nijednu zaraznu bolest prijavljenu nikad da je posledica loše vode ili namirnica u školama. Ili da je sa briseva tamo gde je nađena patologna bakterija bila infekcija. Znači, naš sistem je jako dobar, i veoma je značajno da se kontrola nastavi i dalje, ocena je direktorke Lazić.

    Ipak, kada je voda u pitanju postoji i jedan značajan aktuelni problem. Radi se o mestima za uzorkovanje kada su vrtići i škole u pitanju.

    – Vodovod se sada drži kontrole svoje distributivne mreže. A nekada su mesta gde uzorkujemo vodu za njih bila i u predškolskim i školskim objektima. Oni sada, s obzirom da je kako kažu njihovo do vodomera, ne žele da njihova mesta za uzorkovanje budu u predškolskim i školskim objektima. Na to imaju pravo, jer našu uslugu oni plaćaju. E sada ćemo videti hoće li škole povećati broj uzoraka u toku godine, odnosno hoće li lokalna samouprava uspeti da obezbedi sredstva da se poveća kontrola. Ali to je svakako dobro i to treba raditi. I onda kada se nađu pozitivni rezultati ne treba dizati paniku. Nego se tu nalažu mere, da se problem otklone, sve u cilju sprečavanja pojave bilo kakvih infekcija kod dece, odnosno učenika škola, zaključuje dr Ljiljana Lazić, dirketorka Zavoda za javno zdravlje.

    PANČEVO, 30. septembar – Posle prošlogodišnjih problema sa vodom za piće iz gradskog vodovoda, i ovogodišnjih problema oko vode u pojedinim vrtićima i školama, zna se mnogo više o načinima kontrole vode u Pančevu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo