Pančevačka bolnica skafander Foto: V. Đ.
Društvo

PANČEVO: Iza vrata crvene zone - Kovid bolnice

Izvor: 
013info Sub, 05/12/2020 - 11:35

Iza vrata Kovid bolnice – crvene zone Zbog epidemije Kovida Opšta bolnica Pančevo je po treći put u kovid statusu, podeljena na crvenu – kovid zonu i zelenu zonu - objekte za ostale “normalne” pacijente.

Od marta borbu u kovid bolnici u punoj zaštitnoj opremi, pod skafanderima, maskama i naočarima, sa rukavicama, za zdravlje pacijenata vode lekari, medicinske sestre, tehničari i drugo osoblje koje radi u crvenoj zoni.

Uz dogovor da ostane anoniman naš izvor prihvatio je da sa Pančevcima podeli neke detalje borbe koja ne prestaje

Izvor iz crvene zone kaže da je sada ta zona obuhvatila više prostora nego u prva dva talasa te da je sada između 260 i 270 kovid pacijenata. A oko polovina njih zahteva kiseoničku podršku.

- Mnogo je više sestara i tehničara uposleno, ali je i mnogo više njih pozitivno nego u prva dva talasa. Nas lekara ima manje nego u prvom talasu, kaže naš izvor.

U pitanju je oko 30 mlađih doktorki i doktora, a na to treba dodati i neizbežne infektologe pančevačke bolnice koji od prvog dana vode ovaj rat protiv kovida.

- Tehničari u zelenoj zoni mnogo više oboljevaju, dešava se da u noćnoj smeni bude jedna sestra dežurna na dva odeljenja, zato što su ostali ili raspoređeni u Covid ili su bolesni, navodi naš izvor.

Ipak izvor ocenjuje da “neće cela bolnica postati crvena zona, jer hirurški blok i pedijatrija ne smeju da se prevedu u crveno”.

Izvor dodaje da se za lekare, sestre i tehničare “ne radi više kontrolni bris, već se po uputstvima ministarstva smatra da ako nisi imao simptome, već samo pozitivan bris, nakon 15 dana si sposoban za rad”.

Kako izvor ocenjuje organizacija rada u kovid bolnici, crvenoj zoni, je sada malo bolja nego ranije.

- Ima problema naravno, ali pre svega zbog velikog broja pozitivnih kolega, navodi izvor i dodaje da dr Slađa Kovačević odlično koordiniše mlade lekare i pomaže savetima

- Heroji borbe su svakako infektolozi, uključujući i doktorku koja je iako pozitivna (poštujući sve mere zaštite) nastavila da radi, kao i sestre i tehničari koji zbog sve većeg broja pozitivnih među kolegama moraju da odrađuju više smena, navodi naš izvor iz Kovid bonice i dodaje da značajan posao požrtvovano nose mladi lekari i doktorke koij su u kovid sistemu.

Na pitanje kako bi građani najbolje mogli da pomognu borbu protiv kovida, odnosno lekarei medicinske sestre koji su na prvoj liniji, u kovid bolnici – izvor kratko odgovara:

- Građani bi najbolje pomogli ako bi se pridržavali mera.

O radu pod zaštitom i u kovid uslovima crvene zone koji traje od marta naš izvor kaže:

- Mi smo se već i navikli, sad pošto je i hladnije vreme lakši je rad u skafanderima. Najteže padaju situacije kada je pacijentu potreban hitan prevod u intenzivnu negu, a ona je puna.

 
MarketingNajnovije vesti