Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Jedan slučaj groznice Zapadnog Nila i u Južnobanatskom okrugu

Pančevo, Sre, 16/08/2017 - 09:21
Aleksandar Stojković

Na teritoriji Južnobanatskog okruga prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Pacijent je iz Kovina, smešten je u Opštu bolnicu Pančevo i oporavlja se.

- Do 15. avgusta prijavljene su dve sumnje na obolevanje od ove bolesti. Jedna sumnja je laboratorijski odbačena, a druga je potvrđena. Pacijent je hospitaizovan i oporavlja se, rekla nam je mr medicinskih nauka Slađana Tomić, specijalista epidemiologije i načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

U južnom Banatu od 2012. do 2016.  godine je zabeležen 81 slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila od kojih se osam završilo smrću obolelog. Epidemija je prijavljena 2013. godine kada je na teritoriji Južnpobanatskog okruga bilo 47 sučajeva ovog oboljenja i četiri smrtna ishoda. Prošle godine u našem okrugu od groznice Zapadnog Nilla obolelo je šest osoba, a jedna osoba je umrla.

Groznica Zapadnog Nila je arbovirusna infekcija, koju prenosi komarac – vektor iz roda Culex (tzv. kućni komarac, koji je rasprostranjen i na teritoriji naše zemlje), a primarni rezervoar zaraze su ptice. Značajan je javnozdravstveni problem kako u Evropskoj uniji i zemljama u okruženju,  tako i u Srbiji pa i u Južnobanatskom okrugu. Na aktivnost virusa utiču brojni faktori, kao što su klimatske promene, rasprostranjenost komaraca, populacija ptica itd.

Put prenošenja je ubod zaraženog komarca. Simptomi Groznice Zapadnog Nila (GZN) nastaju od 3 do 14 dana nakon uboda. Kod oko 80% inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, oko 20% ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, otoka limfnih žlezda ili osipa na koži, a kod jednog od 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Faktori rizika za pojavu težeg, neuroinvazivnog oblika su starost preko 50 godina, hronična oboljenja kod pacijenta, imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema.

Preventivne mere za sprečavanje nastanka oboljenja – Groznice Zapadnog Nila:

 

  1. Sistematsko i organizovano zaprašivanje komaraca
  2. Redukcija broja komaraca na otvorenom – isušivanjem izvora stajaće vode i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci i na kojima polažu jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.
  3. Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru – Preporučuje se upotreba zaštitnih mreža ili komarnika na vratima i prozorima, tako da komarci ne mogu da prodru u zatvoren prostor.
  4. Mere lične zaštite – Većina komaraca je aktivna u zoru i sumrak, pa treba izbegavati boravak van kuće u ovom periodu ukoliko je to moguće. Potrebno je koristiti repelente tokom boravka na otvorenom, uz istovremeno nošenje odeće sa dugačkim rukavima i nogavicama.

​(Tekst Zavoda za javno zdravlje Pančevo)

 Marketing

Najnovije vesti