• PANČEVO: Jedna osoba obolela od malih boginja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Panćevu je protekle nedelje prijavilo jedan slučaj oboljevanja od malih boginja (morbila). Radi se pacijentkinjji staroj 38 godina koja je bila u kontaktu sa osobom kod koje je potrvrđeno ovo oboljenje.

    – Dana 17.11.2017. godine Centru za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Pančevo prijavljena je sumnje na morbile, sa infektivnog odeljenja Opšte bolnice Pančevo, za koju je laboratorijska potvrda dostavljena od strane Instituta Torlak 21.11.2017.godine. Epidemiološkim istraživanjem je utvrđeno da se radi o pacijentkinji staroj 38 godina, koja nije vakcinisana, a  bila je u kontaktu sa drugim potvrđenim slučajem morbila, kaže se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

    Zavod dalje saopštava da se na celoj teritoriji Južnobanatskog okruga u toku je sprovođenje mera pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima.

    – Do momenta pisanja informacije nisu zabeležni novi slučajevi sumnje/oboljenja među kontaktima obolele, dodaje se u saopštenju.

    Prema poslednjem izveštaju Istituta za javno zdravnje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 21.11.2017. godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 202 slučaja malih boginja, od kojih je 50 laboratorijski potvrđeno u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.          

    Morbili, male boginje su akutno zarazno virusno (morbila virus) oboljenje obično sa iznenadnom pojavom visoke temperature, konjuktivitisom, curenjem iz nosa, kašljem i glavoboljom. Nakon 3-7 dana javlja se ospa makulopapularna, prvo na licu a potom na trupu i ekstremitetima koja traje 4-7 dana. Rezervoar bolesti je čovek.

    Način prenošenja: vazdušno kapljičnim putem ili u direktnom kontaktu sa sekretima iz grla i nosa inficiranog. Inkubacija je od 7-18 dana obično 14 dana.

    Period zaraznosti: nešto pre pojave simptoma i 4 dana po izbijanju ospe. Osetljivost – svi koji nisu preboleli ili nisu uspešno vakcinisani.

    Prevencija – vakcinacija po kalendaru obavezne imunizacije lica određenog uzrasta, vakcina protiv malih boginja, zauški i rubele (MMR) daje se  u drugoj i sedmoj godini života deteta.

    Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Panćevu je protekle nedelje prijavilo jedan slučaj oboljevanja od malih boginja (morbila). 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo