• PANČEVO: Jutarnje vesti za utorak, 6. decembar

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dobro jutro. Danas je utorak, 6. decembar.

    Juče su u pančevačkom porodilištu rođene četiri bebe, dve devojčice i dva dečaka.

    U Pančevu je jutro hladno sa slabim mrazem. U toku dana pretežno sunčano uz slab do umeren zapadni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od -4 do -1°C, najviša dnevna oko 6°C. Kakvi će vreme biti u Srbiji pročitajte ovde.

    Na današnji dan 1833. godine rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije. Gimnaziju je učio u Halašu i Požunu (sadašnja Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Sjajan liričar, prema oceni književne kritike „pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda“ u drugoj polovini 19. veka. Kao pesnik razvijao se pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića. Osim lirike, napisao je veliki broj rodoljubivih, kao i političko-satiričnih pesama, a kao dečji pesnik neprevaziđen je u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list „Javor“, satirične listove „Zmaj“, „Žiža“, „Starmali“ i poučni dečji list „Neven“, neprevaziđen i po sadržini i po umetničkim i grafičkim rešenjima. Prevodio je sa ruskog, nemačkog, mađarskog i engleskog. Dela: „Pevanija“, „Đulići“, „Đulići uveoci“, pesnička legenda „Vidosava Branković“, „Čika Jova srpskoj deci“, šaljivi komad „Šaran“.

    Vuletu Žuriću nagrada „Kočićevo pero“ za zimu 2016.

    Pančevac Aleksa Ilić nagrađen na 25. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara.

    Lekari Službe hitne medicinske pomoći noćas su obavili sedam kućnih poseta, dok je 38 pacijenata zbrinuto u ambulanti ove ustanove. Saobraćajnih nesreća i intevencija na javnom mestu nije bilo.

    Policija i žandarmerija još uvek tragaju za čovekom koji je nestao posle potapanja brodića na Dunavu kod Pančeva. Drugi član posade se oporavlja.

    Zbog planiranih radova na električnoj mreži danas će od 9 do 13 sati bez struje biti potošači u Prespanskoj ulici u Pančevu.

    U 19h  u galeriji Gradske biblioteke Pančevo biće otvorena dvadeset i prva samostalna izložbe slika „Čudesna Aurora Polaris“ Alfreda Pezelja, arhitekte i slikara iz Pančeva.

    Violinistkinja Mina Mendelson i klaviristkinja Senka Simonović, nastupiće u utorak, 6. decembra od 18.30 sati u sali Muzičke škole „Jovan Bandur”.

    U čast  Miroslava  Antića šesti put će biti održana manifestacija „Mikini dani“ večeras u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. 

     

    Dobro jutro Pančevo. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo