• PANČEVO, JUŽNI BANAT: Dve pogibije na radnom mestu i 48 teških telesnih povreda za nešto više od godinu dana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

     

    Početkom ove godine poginuo je radnik Fineta na izgradnji kanalizacije a pre nešto manje od godinu dana smrtno je stradao zaposleni u HIP Azotari. Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja čiji je deo inspekcija rada zatražili smo podatke o bezbednosti zaposlenih od početka 2017. godine pa do sada.

    U 2018. godini desile su se tri teške povrede i jedna sa smrtnim ishodom. Do smrtne povrede je došlo zbog neobezbeđenih mera bezbednosti i zdravlja na radu- zbog toga što u iskopu u kome je radnik koji je smrtno stradao radio, nije bila postavljena adekvatna podgrada. Podneta je krivična prijava protiv odgovornog lica (čl.169. KZ) i zabranjen rad zbog neobezbeđenih mera bezbednosti i zdravlja na radu. Postupak vršenja nadzora obavljen je u slučaju teških povreda, koje su se desile u delatnosti prerade drveta, u hemijskoj industriji, i treća- u školi. Po nastanku teških povreda u 2018. godini u toku je postupak sačinjavanja zapisnika, a u jednom slučaju je doneto rešenje da se otklone nedostaci (otklanjanje  neravnina u podu), saopšteno je iz ministarstva.

    Tokom čitave prošle godine na području regiona Južnog Banata izvršeno je 48 nadzora povodom povreda na radu.

    – I to: jedan nadzor kod nastanka teške povrede sa smrtnim ishodom, 45 nadzora kod nastanka teške povrede na radu i dva nadzora kod nastanka lake povrede na radu. Nadzor kod nastanka teške povrede na radu sa smrtnim ishodom vršen je kod poslodavca u delatnosti “proizvodnja hemijskih proizvoda“. Protiv poslodavca i odgovornih lica podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog povrede odrebe Zakona. Nakon šest meseci izvršen je nadzor kod poslodavca u pogonu gde se desila teška  povreda sa smrtnim ishodom u 2017. godini. Doneto je rešenje kojim je naloženo poslodavcu da otkloni nedostatke iz stručnog nalaza o pregledu i proveri opreme za rad. Postupak je u toku,  dodaje se u saopštenju.

    Kako se navodi teške povrede najčešće su se dešavale zbog nepoštovanja procedura za bezbedan i zdrav rad ili zbog neobezbeđenih mera bezbednosti i zdravlja na radu.

    – Zbog toga su inspektori rada donosili rešenja o otklanjanju nedostataka, tužilaštvu su prosleđivani zapisnici radi pokretanja eventualnih krivičnih prijava. Zbog utvrđenih nedostataka u primeni mera bezbednosti i zdravlja na radu, kao i nedostataka određene dokumentacije, podneto je i ukupno sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzetnika i šest zahteva protiv pravnih lica i odgovornih lica u pravnim licima. Postupci po podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka su u toku, zaključuje se u informaciji koju smo o ovoj temi dobili od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

    Početkom ove godine poginuo je radnik Fineta na izgradnji kanalizacije a pre nešto manje od godinu dana smrtno je stradao zaposleni u HIP Azotari.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo