• Pančevo: Kako da praktična nastava, sa što manje troška, postane dualno obrazovanje?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu je, u režiji gradske vlasti, održan prvi širi susret, sa naglašenom otvorenošću i dijaloškom notom, o budućem dualnom obrazovanju u Srbiji. Prisutni bili članovi Gradskog veća za rad i socijalu Milenko Čučković i obrazovanje Tatjanja Božić, i uz aktivnu pomoć privredne komore i školske uprave Zrenjanin koje su predstavljali Zoran Virić i koordinator Milan Bojanić.

    Interesovanje budućih direktnih partnera, direktora srednjih škola Pančeva ali i kolega iz Kovina i Kovačice sa jedne strane i predstavnika privrede i preduzetništva sa druge strane, bilo je značajno. A razgovor, u maloj sali Gradske uprave Pančevo, otvoren.

    Uz opštu saglasnost da je ideja dualnog obrazovanja značajna za sve aktere a pre svega za učenike i razvoj države čuli su se i neki značajni podaci i mišljenja. Koordinator prosvetne uprave tako je naglasio da ove godine plan upisa u srednje škole u Banatu neće biti gotovo uopšte proširen. Te će uvođenje novih odeljenja i obrazovnih profila zahteva da se za toliko ukinu stari. I nova ideja i praksa moraće da bude na uštrb nečeg drugog. Kako unutar same škole, grada, ili mikro regiona.

    Direktor srednje mašinske škole Milorad Ilić naglasio je da već pronađena podrška privrede za odelenja u kome bi bilo obrazovano 10 zavarivača i 20 operatera mašinske obrade a kako se moglo shvatiti ostalo bi se u okviru sadašnje kvote upisa. Nešto slično je Mašinska tražili i 2016. godine kada je bila glatko odbijena a sada očekuju da će nadležni imati razumevanja. Ilić je primetio da generalno koncept dualnog obrazovanja u nekoj svojoj osnovi već postoji kroz prakse koje postoje po školama, da je za njegovu realizaciju neophodno ohrabrenje pre svega preduzetnicima koji bi se onda smelije upustili i u mentorski rad sa učenicima i eventualno stipendiranje. I iskoristili priliku da sebi u budućnosti obezbede najbolje kadrove za razvoj.

     

     

    Privrednik Željko Ogrizović ideju dualnog obrazovanja opisao je kao značaju jer na teritoriji Pančeva već nema više vrsta zanatlija a Pančevo je ne tako davno bilo poznato kao zanatski centar. Napomenuo je da se sa idejom dualnog obrazovanja kasni kao i da će ako se ona bude uskoro realizovala napredovaće i obrazovanje i država.

    Kako se danas od predstavnika privredne komore Zorana Virića moglo čuti iz potpisanih izjava 110 privrednika iz Južnog Banata koje su do sada prikupljene jasno je da prostor za dualno obrazovanje najviše postoji u oblasti usluga (frizeri, konobari, automehaničari) i da postoji spremnost da se pruži praksa do 5 dana.

    Sastanku su prisustvovali i članovi Upisne komisije za naš region kako bi prikupili što više informacija pred pripremu upisa koja mora biti završena do 31. marta što je poslednji rok za utvrđivanje upisne politike.

    Na sastanku su izražena velika očekivanja od koncepta dualnog obrazovanja koji moglo se zaključiti neće moći biti sprovodljiv bez značajne podrške države pa i subvencija privrednim subjektima. A bitno mesto u čitavom procesu imaće i gradske vlasti od kojih se takođe očekuje da pomognu.

    U Pančevu je, u režiji gradske vlasti, održan prvi širi susret, sa naglašenom otvorenošću i dijaloškom notom, o budućem dualnom obrazovanju u Srbiji. Prisutni bili članovi Gradskog veća za rad i socijalu Milenko Čučković i obrazovanje Tatjanja Božić, i uz aktivnu pomoć privredne komore i školske uprave Zrenjanin koje su predstavljali Zoran Virić i koordinator Milan Bojanić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]