PANČEVO: Krst sa Preobraženske crkve se jedva držao – na jabuci rupe od metaka! (FOTO)

Pančevo, Ned, 01/10/2017 - 09:40
Vladimir Đoković

Jedan od simbola Pančeva, Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, kulturni spomenik od izuzetnog značaja ovih nedelja se obnavlja. Tačnije menja se krov 45 metara visokog zvonika, restauriraju krst i jabuka koja ga nosi a biće urađena i pozlata krsta.

- Tek kada su spušteni krst i jabuka imali smo šta da vidimo. Krst je konstrukciono u tako lošem stanju da sam Bog znao kako je sve ove godine stajao. Sada je prilika da se stručno rekonstruiše i obnovi, naravno i sa pozlatom, i vrati na zvonik, kaže Željko Mladenović, sveštenik u Preobraženskoj crkvi.

Sama jabuka ponela je ožiljke vremena. Brojna su oštećenja od metaka.

- Postoje svedočenja naših Margićana i starijih parohijana gospodina Pavla Konstantinovića – Braca Đeše, Petra Pavlova – Braca Bardice da su na jabuku pucali oslobodioci posle 1944. godine. Po tim svedočenjima u to doba u zgrade unutar crkvene porte bili su useljeni stanari. Sveštenik Milan Đurišić je bio smešten u sali parohiskog doma, a ista sala podeljena običnom zavesom na dva dela. U jednom delu sveštenik živi sa porodicom, a u drugom se okuplja narod, objašnja Željko Mladenović.

 

Foto: Željko Mladenović
img_0237.jpg

 

Sveštenstvo Preobraženske crkve skidanje krsta iskoristilo je da fotografiše stanje jabuke i krsta za neke buduće generacije.

- Interesantno da je oštećenja ovog tipa bilo i na krovnom pokrivaču zvonika. Ranije su one utvrđene i na krovnom pokrivaču same crkve. A oštećenja od municije nije bilo ni na jednom krstu. Sve to je deo naše istorije i moramo da sačuvamo za buduća pokolenja. Ako ništa drugo, a ono da u svemu budemo pametniji, smatra sveštenik Mladenović.

Prilikom oslobađanja Pančeva 1944. godine Rusi su nastupali sa istoka iz pravca Vršca a Nemci uzmicali ka zapadu. Preobraženska crkva je baš na tom pravcu odstupanja, uz sam Tamiš.

- Znam sledeće da je u zgradi hrama bio određeni štab nemače vojske. Neki govore SS štab. Ne znam tačno. I bilo je u crkvi Nemaca kao što je i pored tornja bio podrum u kom je bila nemačka municija ali i skladište za kuhinju. Svedočanstvo o tom podrumu i municiji i hrani ispričala mi je pokojna baka Jovanka Marinković -Jovanka Madžunova koja je živela u ulici Uroša Predića. Stvarno ne znam, niti sam čuo za neke borbe oko crkve. Možda ih je i bilo, ne bih da grešim dušu, ovo što znam jeste iz svedočanstva ljudi, iznosi deo priče o Preobraženskoj crkvi Željko Mladenović.

Prema podacima koje imaju u Preobraženskoj crkvi ovo je prvo skidanja krsta sa zvonika. Hram Svetoga Preobraženja Gospodnjeg građen je 5 godina, a završen 1878. godine. Kakav je svedok vremena i života Srba na ovim prostorima posvedočila je i ova novinarska crtica.

 

Foto: Željko Mladenović
img_0234.jpg

 

Foto: Željko Mladenović
img_0240.jpg


Marketing

Najnovije vesti