• PANČEVO: Manji broj prvaka i u osnovnim i u srednjim školama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U prvi razred osnovnih škola u Pančevu, 10 gradskih, devet seoskih i Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“, u tekućoj školskoj godini upisano je 1.124 učenika, što je za 24 prvaka manje u odnosu na prethodnu školsku godinu, piše u Informaciji o upisu učenika u osnovne i srednje škole koju se juče našla pred odbornicima Skupštine Pančeva. U pančevačkim osnovnim školama ove školske godine nastavu će pohađati 9.400 đaka od prvog do osmog razreda, što je za 77 učenika manje nego prošle godine, a i broj odeljenja je smanjen za tri.

    U tri osnovne škole na teritoriji Grada nastava se realizuje i na jezicima nacionalnih manjina, sa 83 učenika u 12 odeljenja, i to na mađarskom jeziku u OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Pančevu i na rumunskom jeziku u osnovnim školama „Aksentije Maksimović“ u Dolovu i „Žarko Zrenjanin“ u Banatskom Novom Selu.

    Izborni predmet „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“ realizuje se u pet osnovnih škola sa 181 učenikom u 16 grupa i to na mađarskom, slovačkom, bugarskom, rumunskom i makedonskom jeziku.

    U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Pančevu realizuje se dvojezična nastava na srpskom i engleskom jeziku u po jednom odeljenju od petog do osmog razreda sa ukupno 77 učenika.

    Školske 2019/20. godine u školu za odrasle pri OŠ „Đura Jakšić“ u pančevu upisano je 17 polaznika trećeg obrazovnog ciklusa koji nisu završili redovnu osnovnu školu i stariji su od 15 godina.

    Osnovne škole u Pančevu u prethodnoj 2018/19. školskoj godini pokrenule su prekršajni postupak protiv 39 roditelja (ili drugih zakonskih zastupnika) koji decu nisu upisali u osnovnu školu, tj. čija deca nisu pohađala osnovnu školu, ili su je neredovno pohađala.

    Srednje škole

    I u prve razrede srednjih škola, kojih na teritoriji Grada ima sedam, ove školske godine upisano je 24 đaka manje u odnosu na prethodnu školsku godinu, ali je broj odeljenja povećan za dva.

    Mašinska škola „Pančevo“ je ove školske godine upisala tri odeljenja po dualnom obrazovnom programu – bravar/zavarivač, operater mašinske obrade i mehaničar motornih vozila – sa ukupno 79 učenika, a u Gimnaziji „Uroš Predić“ odeljenje novog obrazovnog profila – učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku (IT odeljenje) – pohađa 21 učenik.

    Odbornike Skupštine grada Pančeva na današnjoj sednici o ovoj informaciji izvestiće član Gradskog veća za područje obrazovanja mr Tatjana Božić i predstavnici Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja Gradske uprave, stoji u zaključku koji je potpisao gradonačelnik Saša Pavlov.

    prvi razred osnovnih škola u Pančevu, 10 gradskih, devet seoskih i Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“, u tekućoj školskoj godini upisano je 1.124 učenika, što je za 24 prvaka manje u odnosu na prethodnu školsku godinu, piše u Indormaciji o upisu učenika u osnovne i srednje škole koju se juče našla pred odbornicima Skupštine Pančeva. U pančevačkim osnovnim školama ove školske godine nastavu će pohađati 9.400 đaka od prvog do osmog razreda, što je za 77 učenika manje nego prošle godine, a i broj odeljenja je smanjen za tri.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]