Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Rad na građevini i u poljoprivredi sa pauzom od 11 do 16 sati

PANČEVO NA +38 : Inspektori na terenu – obavešteni i poslodavci i zaposleni

Pančevo, Uto, 11/07/2017 - 13:27
Vladimir Đoković 

Po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svi inspektori Odeljenja Inspekcije rada u Pančevu uključeni su u preventivno postupanje radi zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih pri radu na otvorenom na visokim temperaturama vazduha.  S tim u vezi, intenziviran je obilazak zaposlenih i poslodavaca, naročito u delatnosti poljoprivrede i građevinarstva.

- Naši inspektori su na terenu i obilaze gradilišta a ova preporuka Vlade Srbije i smernice Ministarstva  se odnose i na poljoprivredu. Svi predstavnici fizičkih i pravnih lica koji izvode radove u ove dve privrede grane su obavešteni preko medija ali i imejlovima. Dobili su uputstva za rad na ovako visokim temperaturama. Ipak reč je o preporuci, kaže načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Danijela Lončar.

Kada  temperatura vazduha u letnjim mesecima prelazi  36°C, smatra se da  zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom,  rade u nepovoljnim radnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje. Još od pre 10 godina,  doneta je i važi, preporuka Vlade Republike Srbije kojom se poslodavcima preporučuje da organizuju rad na takav način, da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura , iznad  36°C. Naročito u period od  11 – 16 časova. Ukoliko to dozvoljava sam proces rada. 
MarketingNajnovije vesti