Društvo

Pančevo na pravom putu da postane „pametan grad”

Izvor: 
Tanjug Uto, 31/05/2016 - 19:42

Na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji o Internet inteligentnim uređajima (IoT week) koja je počela u utorak, 31. maja, Pančevo je istaknuto kao jedan od tri grada u Srbiji koji su na pravom putu kada je u pitanje razvoj „pametnih gradova".

Predsednik Organizacionog odbora Međunarodne konferencije o Internetu inteligentnih uređaja (IoT week) i direktor kompanije DunavNet Srđan Krčo, rekao je da je pančevački sistem za praćenje zagađenja vazduha, uspostavljen pre šest godina kopirao španski grad Santander, koji je postavio oko 15.000 senzora po gradu.

Kako on objašnjava, 2010. godine su kompanije Erikson i Telekom Srbija u Pančevu radili sistem za praćenje zagađenja vazduha, tako što su postavljali uređaje na autobuse gradskog prevoza, i na taj način pratili zagađenja, i to je jedan od pametnih servisa koji je praktično prvi ili među prvima koji je uveden u Srbiji.

Fokus konferencije IoP week je razvoj „pametnih gradova" i povezivanje stvari oko nas, inteligentnih uređaja na internet, koji će postaviti osnovu za digitalnu transformaciju privrede. Ovo je jedna od najstarijih IoT konferencija u svetu, a ove godine prvi put se organizuje Srbiji i u regionu.

Više na sledećem linku.

 Marketing

Najnovije vesti