• PANČEVO: Nema bojazni od epidemije malih boginja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu nema bojazni od pojave epidemije malih boginja, jer je stanovništvo vakcinisano u veoma visokom procentu od ove bolesti. Kao što je 013info već pisao, obuhvat imunizacije MMR vakcinom u Južnobanatskom okrugu 2016. godine je biooko 95 %.

     

    Pedijatar dr Svetlana Jovanović, koordinatorka za imunizaciju u Domu zdravlja Pančevo potvrđuje da se imunizacija dece na našoj teritoriji obavlja kontinuirano i bez većih problema tokom čitave godine, a obuhvat dece je na zadovoljavajućem nivou.

    “Dešava se da neko od roditelja bojkotuje imunizaciju, ali je to u Pančevu u zanemarljivom procentu. Na godišnjem nivou imunizacijom je i dalje obuhvaćeno više od 90 % dece s teritorije Pančeva. Kod nas ne postoji opasnost od epidemije boginja jer je procenat vakcinisane dece u odnosu na nevakcinisanu i dalje veoma visok, i na zadovoljavajućem nivou. Opasnost bi postojala ukoliko bi se taj procenat vakcinisanih smanjio, kazala je dr Jovanović.

    Kao pedijatar radi već 12 godina i doktorkin utisak je da roditelji danas manje pitaju svoje lekare o zdravlju svoje dece, pa i vakcinaciji, što je pogrešno, jer se uglavnom informišu na internetu gde svašta piše.

    “Na žalost, postoji dosta nedovoljno obrazovanog stanovništva, pogotovo među mlađim roditeljima koji ne žele da traže informacije od stručne javnosti, već se oslanjaju na internet i neproverene priče. Mi kao pedijatri uvek odgovaramo na pitanja kad ih roditelji imaju, ali i sami pričamo baš iz tog razloga da se oni ne bi oslanjali na neproverene informacije, kaže dr Jovanović.

    Važno je naglasiti da se insistira na visokom procentu vakcinacije stanovništva, koji mora biti iznad 90 procenata, zbog izgradnje takozvanog kolektivnog imuniteta.

    “Ako pričamo o MMR vakcini, za potpunu zaštitu potrebno je da se dobiju dve doze vakcine. Prva se dobija nakon prve napunjene godine, a druga pred polazak u školu, u sedmoj godini. To su dve doze koje su dovoljne za potpunu zaštitu. Ali, ukoliko bi se desilo da ima puno nevakcinisane dece, onda će nam biti ugrožen i taj kolektivni imunitet, jer na primer jedan oboleli od malog morbila može da zarazi 17-18 druge dece, objasnila je dr Svetlana Jovanović.

    Na teritoriji Pančeva trenutno nema obolelih od malih morbila, kao ni od velikih boginja, one su iskorenjene, ali dr Jovanović dodaje da se sezonski očekuje da će početi oboljevanje dece od varičela odnosno “ovčijih boginja”, jer u Srbiji ova vrsta boginja nije obuhvaćeno kalendarom obavezne vakcinacije.

    Vakcinacija dece u predškolskom uzrastu u Domu zdravlja Pančevo se zakazuje.

    “U prvoj godini ima najviše vakcina, tako da roditelji bebe dovode u prvom, drugom, trećem, petom, šestom i devetom mesecu, zatim prvoj godini, posle od 13-og do 15og meseca života i zatim od 18og meseca do napunjene druge godine. Tada, svaki put kad beba dođe, obavlja se i vakcinacija i sistematski pregled, a zakazuje se kod izabranog lekara, kaže dr Jovanović.

    Svaka poseta Savetovalištu u Domu zdravlja Pančevo zakazuje se od prvog meseca bebe pa nadalje. Zakazivanje se obavlja telefonski, uvek zadnje nedelje u mesecu za naredni mesec.

    Dr Jovanović naglašava da pedijatri sa roditeljima uvek pričaju u Savetovalištu i o vakcinaciji.

    “I kada dajemo vakcinu uvek objasnimo kakva je to vakcina, od čega ona štiti. O tome uvek pričamo, i kad sami pitaju, ali i kad dođu i na kurativu, zbog neke prehlade ili nečeg drugog. Roditelji ne moraju da brinu, svih vakcina u Domu zdravlja Pančevo ima dovoljno. Zahvaljujući vakcinaciji mnoge smrtonosne bolesti su iskorenjene, a to je preventiva koja je i jedno od najvećih dostignuća u medicini, vakcinisanje protiv zaraznih smrtonosnih bolesti. I danas je vakcinacija najbolja zaštita od svih tih bolesti, objasnila je naša sagovornica.

    Iako postoji bojazan roditelja da će vakcina škoditi njihovom detetu, važno je napomenuti da se i ne očekuje stoprocentni obuhvat populacije vakcinacijom baš zato što postoji veoma mali procenat onih kod kojih postoje medicinske indikacije.

    “Ima dece kod koje je kontraindikovana imunizacija, lekari to uvažavaju i poštuju. Uvek ima dece koja zbog određenih bolesti ili opravdanih razloga ne mogu da se vakcinišu. I ta deca se štite od oboljevanja od zaraznih smrtonosnih bolesti time što je visok procenat imunizacije ostalog stanovništva, zaključila je dr Svetlana Jovanović.

    U proseku svake godine u Domu zdravlja Pančevo utroši se oko 800 doza vakcina po generaciji dece.

    U Pančevu nema bojazni od pojave epidemije malih boginja, jer je stanovništvo vakcinisano u veoma visokom procentu od ove bolesti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Od Stratišta Stazom sećanja

    Ekološki aktivista Radomir Orlović uložio je trud da se trasira i obeleži pešačka staza, koja od memorijalnog kompleksa posvećenom stratištu Jevreja, Srba i Roma, vodi ka Tamišu i selu […]