Tamiš maj 2019.
Društvo

PANČEVO: Otkud ošamućena riba na Tamišu?

Pančevo, Pon, 17/06/2019 - 10:42
Vladimir ĐokovićOšamućena ali ređe i mrtva riba na Tamišu pojava je koja na koju nam je više puta ukazivano proteklih dana.

Ribočuvar Oliver Adžić nam je rekao da crna voda dolazi kao produkt raspadanja nekih biljaka ali i topole, kao drveta koje je previše često uz obale reka. On objašnjava da ide i crna voda, uglavnom iz razliva i dodaje da prema objašnjenima “ihtiologa iz Ribolovačkog saveza Vojvodine u pitanju redovan prirodni proces na koji mi ne možemo da utičemo”.

“Na to valja dodatii ekspanziju cvetanja nekih algi koje troše kiseonik isuviše brzo, poremeti se pH vrednost vode i kao takva ne pogoduje rakovima, ribama i drugim vodozemcima”, objašnjava Adžić.

On potvrđuje da je ređe bilo pojave mrtve ribe tu a da je uzvodno od Pančeva bilo ošamućene ribe.

“ Uglavnom su to velike deverike, šarani i preko 5 kilograma i somovi preko 10 kilograma koju ljudi iz sela skupljaju i bez mreža pa takvu prodaju gde stignu”, kaže Adžić i upozorava građane da to “nije riba koju bi trebalo konzumirati zbog toga što je u suštini to otrovana riba koja je ugušena manjkom kiseonika”.

Predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Tamiš - Aleksandar Vujisić iznosi sumnje da takve pojave mogu biti od manjka kiseonika u vodi i temperature vode”

“Moje sumnje su da je u pitanju neko zagađenje, odnosno da je neko iskoristio to što je nivo Tamiša visok a reka brza da nešto u nju ispusti”, kaže Vujisić.

“Rakovi su izašli iz vode, da je samo manjak kiseonika i povećana temperature ostali bi u vodi, oni se ovako sklanjaju od zagađenja dok ne prođe, mislim da bi uzrok trebalo da utvrdi Zavod za zaštitu zdravlja”, kaže Vujisić.
MarketingNajnovije vesti