Novi zatvor Pančevo
Društvo

PANČEVO: Otvaranje novog Kazneno-popravnog zavoda 1. oktobra

Pančevo, Pon, 10/09/2018 - 08:31
Vladimir Đoković


Kako je potvrdila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije novi Kazneno – popravni zavod u Pančevu biće otvoren 1. oktobra. Novi KPZ osnovan je Uredbom Vlade Republike Srbije koja je stupila na snagu početkom ove godine. KPZ Pančevo je zavod zatvorenog tipa a preuzeo je i svu imovinu, predmete, arhivu i zaposlena lica Okružnog zatvora u Pančevu. Kapacitet KPZ Pančevo je 500 lica.

- Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega Razvojna banka Saveta Evrope kreditira sa 18 miliona evra, a sufinansiranje Republike Srbije je 5 miliona evra koji se odnosi, pre svega, na opremanje objekata, saopšteno je iz Uprave.

Ćelije KPZ Pančevo će biti opremljene nameštajem interno proizvedenim u KPZ u Nišu, KPZ u Požarevcu, KPZ u Sremskoj Mitrovici i VP Domu u Kruševcu. A novi KPZ će imati i poseban medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve a ovaj blok će imati i svoj ultrazvuk kao i stomatološku ordinaciju. Pored medicinskog, postojaće i sportski blok kao i blok sa radionicama za upošljavanje osuđenih lica. KPZ Pančevo je prvi zatvor u Srbiji koji učestvuje u prekograničnoj saradnji sa nekim zatvorom iz EU. Reč je o projektu koji se zajedno sprovodi sa zatvorom u Temišvaru, a odnosi se na obuku više od 40 osuđenih lica za rad u sušari za voće, povrće i lekovito bilje. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena iz IPA fondova.

- U KPZ Pančevo će raditi oko 250 zaposlenih, od čega je 170 novozaposlenih. U toku su konkursi za popunjavanje radnih mesta u više različitih službi u zavodu, navodi se u informaciji Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije.
MarketingNajnovije vesti