• PANČEVO: Počela kampanja kontrole obeležavanja i vakcinacije kućnih ljubimaca

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dugoročna kampanja kontrole obeležavanja i vakcinacije kućnih ljubimaca startovala je 11. aprila na inicijativu stručnog Tima za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji grada Pančeva.

    Akcija podrazumeva koordinisane aktivnosti više činilaca sa ciljem smanjenja broja napuštenih pasa i povećanja broja vakcinisanih i obeleženih (čipovanih) životinja, koja će kontinuirano biti sprovođena u gradu i naseljenim mestima u dužem vremenskom periodu.

    Ovakva kampanja organizovana je po prvi put u našem regionu i u njoj zajedno učestvuju republička veterinarska inspekcija, gradska komunalna inspekcija, Javno komunalno preduzeće „Higijena“ kao i Društvo prijatelja životinja „Ljubimci“.

    Svaki od navedenih učesnika  sprovodi aktivnosti u okviru svoje nadležnosti i u skladu sa dogovorenim planom.

    Prva aktivnost, odnosno kontrola držanja životinja, sprovedena je nakon duže pripreme u kojoj je izvršena podela edukativnih letaka u ciljanim oblastima u kojim je primećen povećan broj napuštenih životinja ili je povećan broj prijava i poziva ovim povodom. Takođe, u ovim oblastima je sprovedena i akcija brojanja uličnih pasa korišćenjem inovativne mobilne aplikacije specijalno dizajnirane za ovakve aktivnosti- nakon čega se stekao jasan uvid u broj životinja na ulicama targetiranog naselja u kojem se akcija kontrole sprovodila.

    Udruženje „Ljubimci“ pobrinulo se za sadržaj, dizajn i izradu edukativnih letaka, a realizovalo je i aktivnost brojanja uličnih pasa. JKP „Higijena“ pobrinula se za podelu letaka, kao i za preciznije određivanje oblasti u kojima je potrebno izvršiti planirane intervencije, dok su gradski i republički inspekcijski organi zajedno vršili akciju obilaska terena i kontrole.

    Izuzetno smo zadovoljni što se u našem gradu pristupilo ovakvom načinu sprovođenja lokalnih i nacionalnih  zakonskih propisa koji se tiču držanja i dobrobiti životinja i nadamo se da će kampanja uticati na odgovornije i humanije postupanje naših sugrađana u budućnosti.

    U prilogu možete videti izgled edukativnih letaka kao i jedan od prikaza rezultata dobijenih u akciji brojanja pasa.

     

    Ivan Kurajov
    predsednik Društva prijatelja životina „Ljubimci”
    i član Tima za rešavanje problema napuštenih životinnja na teritoriji grada Pančeva
     

     

    Dugoročna kampanja kontrole obeležavanja i vakcinacije kućnih ljubimaca startovala je 11. aprila na inicijativu stručnog Tima za rešavanje problema napuštenih životinja na teritoriji grada Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo