Naš kutak
Društvo

PANČEVO: Počeo je sa radom Razvojni centar za decu i mlade „Naš kutak” - besplatne radionice za decu od 3 do 5 godina

Izvor: 
013info Sre, 11/08/2021 - 12:32


U Pančevu je ovog leta počeo sa radom Razvojni centar za decu i mlade „Naš kutak”, koji vodi defektolog oligofrenolog Ivana Jović.

Ivana je oko sebe okupila tim stručnjaka iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, koji će zajednickim snagama težiti ka ostvarenju ciljeva u oblasti podrške i pomoći deci i mladima sa ali i bez razvojnih poteskoća u njihovom razvoju, kreativnog i sociološkog rada sa decom i mladima, kao i radi ostvarivanja ciljeva u oblasti inkluzije dece i mladih sa razvojnim poteškoćama u svim nivoima drustva.

"Razvoj dece je najintenzivniji tokom prvih godina života. Međutim, svesni smo da su deca drugačija i da se razvoj kod sve dece ne odvija istim tempom. Postoje razlike u vremenu kada i kako deca savladavaju i na koji način, određene razvojne faze. Na primer, neka deca sa 11 meseci vec prohodaju, dok sa druge strane njihovi vršnjaci puze ili im je preko potrebna stimulacija da bi to radili. Onda imamo sa jedne strane male brbljivce od godinu dana, a sa druge strane neverbalnu komunikaciju, pokazni gest, ili potpuno odsustvo svega toga. Ponekada su ta razvojna odstupanja očigledna, i roditelji na vreme zatraže pomoc stručnjaka. Međutim, ima onih slučajeva, gde se odmah u startu ne vidi razvojno odstupanje. Onda roditelj bude zatečen negde oko 4 godine", objašnjava nam Ivana Jović.

Mnogi od problema nisu uoučeni, roditelji ne znaju kome da se obrate za pomoć, a vreme prolazi.

- Moja trenutna pozicija u vrtiću, kao stručnog saradnika, kroz pružanje pedagoške asistencije, mi je omogucila da na neki način pomognem ne samo deci već i užoj i široj porodici tog deteta. I tu se javlja pitanje, zašto npr neka deca tek sa 5 godina krenu u vrtić, zašto su roditelji zbunjeni, zasto im drugi diktiraju način života. I još mnogo toga. Vođena tom mišlju, nastao je Naš kutak - mesto gde će roditelji moći da se informišu, da se posavetuju, da razmene iskustva sa drugim roditeljima, da se posavetuju gde u koji vrtic/školu da upišu dete, kako da ostvare svoja prava, da nauče kako da rade sa svojom decom kako bi od njih izvukli maksimum. S druge strane, deca će dobiti adekvatnu defektološku-psihološku pomoć u skladu sa svojim mogućnostima, sposobnostima i interesovanjima”, rekla nam je Ivana Jović.

Prema njenim rečima, rad sa decom se sprovodi kroz individualne tretmane i to : defektološke - rani razvoj kroz igru i logopedske. I kroz radionice za razvijanje fine motorike i grafomotorike, arts & crafts radionice, relax kids, muzičke i sportske radionice.  U svakom trenutku roditelji mogu da se konsultuju u vezi zakonske regulative koja podržava inkluzivno obrazovanje (upis u skolu, planiranje i ostvarivanje podrške, procena interresorne komisije).

Razvojni centar za decu i mlade „Naš kutak” organizuje i besplatne radionice usmerene ka razvoju fine motorike za decu od tri do pet godina. Radionice se održavaju dva puta mesečno (subotom), a deca su podeljene u male grupe, kako bi svakom detetu bila posvećena odgovarajuća pažnja.

Ukoliko želite da prijavite dete to možete učiniti putem telefona 061 202 88 55 ili imejla [email protected].

Možete ih pronaći i na Fejsbuku.

„Naš kutak” se nalazi u Cara Dušana 59.

 
MarketingNajnovije vesti