Polalganje venaca na spomenik borcima palim u ratovima devedesetih u Pančevu Foto: privatna arhiva
Društvo

PANČEVO: Pomen žrtvama ratova devedesetih

Izvor: 
013info Čet, 17/10/2019 - 08:56U znak sećanja na 16. oktobar, dan kada je na području istočne Slavonije postradao veliki broj Srba, predstavnici pančevačkog UBNOR-a položili su vence na spomenik Pančevcima poginulim u ratovima  devedesetih, postavljen na Trgu kralja Petra Prvog.
 
Pored predstavnika  UBNOR-a, vence su položili i predstavnici pančevačkog Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja vojnih penzionera, predstavnici „Romaške“ - Udruženja Rusa i potomaka i prijatelja, Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika Srbije, članovi Sindikata policije, predstavnici POKS-a – Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije, članovi prodica postradalih, kao i nekolicina naših sugrađana, 
 

Svojim palim sugrađanima odali su počast minutom ćutanja i prigodnim obraćanjima. 

- Vojnik koji pogine na ratištu, umire tek onda kada ga zaboravimo, rekao je pukovnik Miodrag Kapor, predsednik Udruženja prijatelja 72. specijalne brigade, ističući da se nada da će narednih godina broj prisutnih, naročita predstavnika Grada i rukovodećih gradskih struktura biti veći jer je izuzetno važno da se ne zaborave hrabri ljudi koji su dali sve što imaju da bi sačuvali svoju zemlju i svoje Pančevo.
 
Nakon dirljivog literarnog obraćanja dvanaestogodišnje Asje Bogdanović, kojim je završeno obeležavanje ovog datuma, prisutni su razgovarali i o načinima da ovaj spomenik izraste u važno mesto koje će i sugrađane i goste podsećati na više od sedamdeset Pančevaca koji su poginuli braneći svoju zemlju, ali i u značajnu tačku našeg grada u kojoj će se susretati prošlost i budućnost.
 
Gordana Vlajić, poverenica OO POKS Pančevo je predložila da se spomenik u dogledno vreme dovrši na način na koji je i predviđeno prvobitnim idejnim rešenjim, sa česmom i odgovarajućim urbanim mobilijarom, tako da će tokom narednih dana OO POKS pomoći da se pokrene neophodna administrativna procedura za završetak ovog značajnog spomeničkog objekta.
 
 
 MarketingNajnovije vesti