Društvo

Pančevo propalo na listi transparentnosti zbog skupštine, budžeta, i odnosa prema građanima

Pančevo, Pet, 27/09/2019 - 00:04
Vladimir ĐokovićTransparentnost Srbija objavila je rezutate istraživanja o transparentnosti rada gradova i opština - jedinica lokalne samouprave. Istraživalo se po više od pedeset parametara a Grad Pančevo na indeksuu od maksimalnih 10, ostvarilo je 8. Pre dve godine, Pančevo se nalazilo na prvom mestu.

Čiste desetke, dakle daleko transparentniji od Pančeva su: Subotica, Zrenjanin, Plandište, Bački Petrovac, Temerin, Inđija, Loznica, Veliko Gradište, Topola, Despotovac, Priboj, Užice, Vrnjačka banja, Kraljevo, Novi Pazar, Leskovac, Bosilegrad i Vranje. Izmedju ovih gradova i opština i Pančeva koje je na četrdesetom mestu po transparentnosti je i niz drugih lokalnih samouprava koje imaju više sakupljenih bodova u ovom istraživanju.

Po kategorijama gradska vlast je najgrđe prošla u merenju transparentnosti rada Skupštine grada gde je od 18 osvojena trećina – 6 bodova, zatim u odnosu prema građanima gde je uzela 6 od maksimalnih 17 poena i transparentnosti gradskog budžeta 9 od 15 bodova.

Pančevo je tako osvojilo, u stvari propalo, na 40 mesto liste transparentnost, a na prvo mesto popelo se Plandište. Ukupno je ocenjivano 170 lokalnih samouprava, odnosno 145 ako se oduzmu gradske opštine po gradovima Srbije.
MarketingNajnovije vesti