Društvo

PANČEVO: Rekonstrukcija bolnice biće gotova u oktobru. Pogledajte kako sada izgleda Interno odeljenje (FOTO)

Izvor: 
Suzana Prvulj Ned, 01/07/2018 - 10:00

Iako je bilo najavljeno da će rekonstrukcija Internog odeljenja pančevačke bolnice biti završena na leto, građevinski radovi u tom bloku zgrade trajaće do kraja oktobra. Tu informaciju saopštio nam je dr Slobodan Ovuka, direktor ove zdravstvene ustanove, koji je podsetio da se radi o detaljnoj obnovi, a pojasnio je i zbog čega neće biti gotova u predviđenom roku.

Kao razloge kašnjenja, naveo je nekoliko nepredviđenih i otežavajućih situacija i okolnosti. Rekao je da sama činjenica što se u tom delu zgrade nalazi odeljenje Hemodijalize koje nije moglo biti izmešteno, usporava radove.

Takođe, naglasio je kako u samom projektu prvobitno nije bila predviđena nabavka bolničkih setova, koji su kako kaže, od velike važnosti, već je bila zatražena dodatna izmena za koju je saglasnost morala dati pokrajinska Vlada. Naime, radi se o setu priključaka koji služe za sprovođenje jake i slabe struje, osvetljenje i dovod medicinskih gasova, potrebnih za negu bolesnika.

- Bolnički setovi nikada nisu nabavljani i ugrađeni na hirurškoj strani koja je 2006. godine adaptirana. Sada je idealno vreme i za te radove, insistirali smo na njima, pa i po cenu kašnjenja, a s ciljem da ubuduće ne moramo time da se bavimo, precizirao je dr Ovuka.

 

Radovi na Internom odeljenju (četvrti sprat)
bolnica_i_jos_sto_sta_c75p0656.jpg

 

Dodao je i kako je niz propusta u projektu koji je iziskivao traženje dodatnih saglasnosti Uprave za kapitalne investicije i Uprave za javnu nabavku, doprineo kašnjenju.

- Na primer, po projektu nije bila previđena demontaža postojećih liftova, već je bila navedena montaža dva nova, a to je nemoguće uraditi bez demontiranja starih. Taj postupak zahteva vreme, a insistiramo na tome da sve bude urađeno legalno, po zakonima, izjavio je dr Ovuka.

 

Obnovljena soba na Internom odeljenju
bolnica_i_jos_sto_sta_c75p0658.jpg

 

Interno odeljenje (treći sprat)
bolnica_i_jos_sto_sta_c75p0672.jpg

 

Odgovarajući na pitanje kako činjenica da radovi neće biti završeni u predviđenom roku utiče na pružanje usluga pacijentima, istakao je kako je zbog dobre organizacije u bolnici čak ubrzana dijagnostika, da je povećan broj operacija na hirurgiji, bez obzira na to što je umanjen ležajni kapacitet, i da lista čekanja za operaciju kukova, ne postoji.

Podsećanja radi, Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine dodelila je Opštoj bolnici Pančevo 500 miliona dinara za rekonstrukciju Internog odeljenja, a zatim je rebalansom, za postavljanje bolničkih setova, namenila još 50 miliona dinara. Radovi su započeti u oktobru prošle godine.

 

 

Prizemlje
bolnica_i_jos_sto_sta_c75p0653.jpg

 

bolnica_i_jos_sto_sta_c75p0711.jpg

 

 

 
MarketingNajnovije vesti