Dečja radost Pančevo tabla
Društvo

PANČEVO: Roditelji dece iz vrtića „Kekec“ negoduju zbog premeštanja vaspitačica, podrška stiže i iz drugih vrtića

Izvor: 
013info Čet, 23/06/2022 - 18:51Roditelji dece iz mlađe grupe vrtića „Kekec“ u Pančevu predali su danas na pisarnici uprave Predškolske ustanove „Dečja radost“ dopis u kome negoduju zbog premeštaja vaspitačica u tom vrtiću. Podršku roditeljima ove ustanove dali su roditelji iz vrtića „Bambi“.

Roditelji navode da obavešteni da će vaspitačice Zorica Golubović, Merima Adžajić, Sandra Despotović i servirka Jasmina Pavlović od septembra 2022. godine biti premeštene iz vrtića Kekec u neke druge vrtiće i da to povlači i izmene vaspitačica i u ostalim vrtićima, što, kako ističu, ovaj problem čini mnogo širim.

„Uzimajući u obzir da je to postala učestala i uobičajena praksa Uprave „Dečije radosti“, smatramo da moramo da reagujemo na ovaj način. Ovo je već drugi, odnosno treći put, da se deci menja vaspitač, što smatramo neprihvatljivim. Odnos između vaspitača i dece, koji zajedno provode veći deo dana, ispunjen je potrebom za poverenjem i uzajamnom bliskošću. Kako je u interesu deteta da ono u vrtiću oseća sigurnost i privrženost vaspitaču, smatramo da je odluka o premeštaju vaspitačica u druge vrtiće suprotna najboljim interesima naše dece. Ovakve radikalne promene mogu imati veoma negativan uticaj na našu decu i želimo da skrenemo pažnju da se sa njima ne slažemo i da ih ne prihvatamo“, navodi se u dopisu ovoj Predškolskoj ustanovi, u koji smo imali uvid.

Dodaju da s obzirom da su se deca vezala za svoje vaspitačice, ne pristaju, iako ih niko nije pitao, na to da deca dobiju druge vaspitače.

„Jasno nam je da ste zakonski pokriveni, i da ne postoji odredba zakona koju vi kršite ovim putem, ali isto tako znamo da postoje dečija prava, i postoje društveno prihvatljiva ponašanja, koja su nužna da budu u najboljem interesu deteta, a vi upravo ovakvim rotacijama vaspitača iz vrtića u vrtić, ta prava kršite“, stoji u obraćanju roditelja koji ističu da Uprava ima obavezu da roditelje uključi u odluke koje treba da budu u interesu dece, i za koju, kako naglašavaju, plaćaju mesečna zaduženja.

Roditelji su zatražili da se izmeni član 5. Ugovora o uslugama, koji roditelji potpisuju sa Predškolskom ustanovom „Dečija radost“, a koji glasi:

„Korisnik usluga se obavezuje da poštuje odluke Davaoca usluga o unutrašnjoj organizaciji kadrova, odluke o premeštaju deteta u skladu sa raspoloživim kapacitetima i mogućnostima, kao i premeštaj deteta u drugi objekat za vreme letnjih i zimskih godišnjih odmora“.

Navodeći da imperativ i načelo kadriranja bude da vaspitači koji preuzmu jednu generaciju dece, nju i izvedu do kraja, osim u retkim i vanrednim situacijama opravdane sprečenosti vaspitača, usled bolesti, preseljenja, neke druge realne sprečenosti, ili na lični zahtev. Osim toga, oni su zatražili da svaki ovakav vanredni slučaj bude pismeno obrazložen i vaspitaču, i roditelju.

Dopis Upravi Dečje radosti u kome navode da u potpunosti podržavaju napore roditelja dece upisane u vrtić Kekes da se promeni sporni član ugovora predao je i Savet roditelja vrtića „Bambi“.

Oni navode da na isti način kao i roditelji dece iz vrtića „Kekec“, smatraju da su deca koja borave u vrtiću „Bambi“ izuzetno vezana za svoje vaspitače i da ne pristaju na to da deca dobiju druge vaspitače bez obrazloženja zaposlenom i roditeljima dece.

„Deca imaju svoja prava koja čestom zamenom vaspitača vi svesno ili nesvesno kršite“, navodi se u dopisu Saveta roditelja vrtića Bambi.

Od roditelja dece iz mlađe grupe vrtića grupe roditelja vrtića Kekec dobili smo informaciju da su od Uprave tražili odgovor u roku od osam dana i da će se, ukoliko odgovor ne dobiju, za zaštitu prava svoje dece obratiti lokalnom Ombusmanu Jeleni Stojković Sokolović i članici Gradskog veća zaduženoj za obrazovanje Tatjani Božić.

Bambi
bambi.jpgMarketingNajnovije vesti