Društvo

PANČEVO: Ruske i srpske kompanije rekonstruisaće i modernizovati javno osvetljenje

Pančevo, Sre, 29/01/2020 - 07:26
Vladimir Đoković


Odbornici Skupštine grada Pančeva na predlog Gradskog veća na sednici 28. januara prihvatili su nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršene rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetljenja primenom uštede energije sa LED tehnologijom. Posao prerade javnog osvetljenja u Pančevu i devet naseljenih mesta, njegove eksploatacije i održavanja tako će biti prepušten grupi privatnih kompanija koju čine kompanije iz Rusije “BOOS lajting grup”, “Svetoservis”, “Svetoservis –Podmoskovlje”, “Svetoservis-Volgograd”, kao i domaće firme, pančevački “Gradcom build” i beogradski “Inpros”.

Ova grupa ponuđača jedina je podnela ponudu po javnom pozivu grada Pančeva, a pošto nisu ispunili uslove, sa njima se u pregovaračkom postupku došlo do ponude koju je Gradsko veće na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovom prihvatilo, pa je nakon toga prihvatila i Skupština grada Pančeva.

“Javno-privatno partnerstvo” podrazumeva instalisani kapacitet od 2561 kW, sa godišnjom potrošnjom energije od 10,3 miliona kWh, čiji su godišnji troškovi električne energije 84,7 miliona dinara a godišnji troškovi održavanja 26 miliona dinara.

Pripremni period za sprovođenje ugovora sa privatnim partnerima o javnom osvetljenju Pančeva je pola godine, a zatim će eksploatacija biti u sledećih 15 godina.

Javno osvetljenje jedno je od pet tema/oblasti u kojima gradska vlast Pančeva sprovodi investicije kroz javno privatno partnerstvo. Prva i do sada ugovorena je oblast javnog prevoza putnika za koje su već odabrani privatni partneri – grupa beogradskih i obrenovačkih firmi.

Dok su kod prevoza, gde su linije date u koncesiju privatnicima, u javnom osvetljenju privatnici će svoja početna ulaganja isplaćivati preuzimanjem održavanja samog sistema.

Javno privatna partnerstva, koja se često zovu i privatno javna partnerstva, objašnjavaju se potrebama da se investira u javnu komunalnu infrastrukturu tuđim novcem – sredstvima koje će obezbediti privatne kompanije. Što se privatnima posle isplati kroz eksploataciju sistema u kojima se javno privatno partnerstvo uspostavi.
MarketingNajnovije vesti