• Pančevo se predstavilo na Uvodnom seminaru za nove odbornike u lokalnim skupštinama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Delegacija Skupštine grada Pančeva predstavila se na velikom skupu „Uvodni seminar za nove odbornike u lokalnim skupštinama“ u organizaciji UNDP-a održanom 1. i 2. novembra 2016. godine u Nišu.

    Delegaciju su činili predsednik Skupštine, Tigran Kiš, zamenica predsednika Skupštine, Vesna Arsenović, sekretarka Skupštine, Mirjana Jocić, i odbornice i odbornici Milica Todorović, Ivana Rosić, Sanja Kodran, Jovana Milovanović, Marko Mladenović i Slobodan Cvetković, šefica Kancelarije za odnose s javnošću Gradske uprave grada Pančeva, Jasmina Radovanović i šef Odseka za sistemsku podršku Odeljenja informatike, Dalibor Vinkić.

    Seminar je okupio gotovo 400 odbornika i predstavnika skupština 45 opština i gradova i ovo je prvi put da se na ovakav način organizuje edukacija za nove odbornike. Obuka je organizovana u okviru 2. faze projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine“, koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

     

     
    Cilj seminara bio je da se unapredi rad odbornika i približi potrebama građana, obrađujući teme poput nadležnosti i odgovornosti lokalnih skupština i skupštinskih odbornika, najboljih načina komunikacije sa građanima i medijima, obaveza lokalnih skupština u evropskim integracijama i uvođenja novina kao što su organizacija sednica van sedišta i javnih slušanja, čime se neke od već oprobanih praksi namenjenih promovisanju javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije prilagođavaju svrsishodnoj primeni na nivou lokalnih skupština opština i gradova.
    Na otvaranju seminara učesnike su pozdravile i zamenica stalne predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Steliana Nedera, i direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u Srbiji, Ursula Lubli.

    Pančevo je u partnerstvu sa UNDP-om od 2014. godine i imalo je čast da bude pozvano da se na skupu predstavi sa najviše, čak tri predavača, u tri oblasti na temu funkcionisanja e-parlamenta.

     

    Odbornica i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnodt Skupštine grada Pančeva, Milica Todorović, govorila je o postignućima i zajedničkom angažmanu političara/ki i članica udruženja žena kada je reč o rodnoj ravnospravnosti i realizaciji aktivnosti Lokalnog akcionog plana grada Pančeva za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti u 2016. 

    Šefica Kancelarije za odnose s javnošću, Jasmina Radovanović, održala je predavanje o  vođenju e parlamenta. Govoreći o elektronskim sednicama Skupštine grada, navela je da je audio prenos zasedanja Skupštine u lokalnoj mreži uveden još 2008. godine, a od 2010. godine dostupan je i posredstvom interneta, od 2014. godine nabavkom tableta i uvođenjem mogućnosti slanja materijala elektronskim putem unapređen je način rada skupštine i odbornika, a nakon nabavke audio-video opreme 2015. godine omogućeno je praćenje sednica Skupštine u okviru interne mreže i da je u toku testiranje prenosa sednica posredstvom Jutjub kanala Grada Pančeva, za šta je zaduženo Odeljenje informatike i šef Odseka za sistemsku podršku, Dalibor Vinkić, koji je takođe učestvovao u organizaciji i prezentovanju e-parlamenta. Interesantna diskusija povela se i o načinima komunikacije i o komunikacionim kanalima i približavanju odbornika i rada Skupštine građanima.

    Predavanje je zaključio predsednik Skupštine grada Pančeva, Tigran Kiš, koji je predstavio način rada Skupštine i govorio o ulozi odbornika i o pronalaženju modela za dvosmernu komunikaciju, kako bi građani imali više informacija o nadležnostima i samom funkcionisanju lokalnog parlamenta. Kiš je takođe predstavio nove mehanizme poput javnih slušanja i, s obzirom na svoje iskustvo u predsedavanju i u radu Skupštine, dao konkretne primere i preporuke iz prakse, kroz vrlo živu diskusiju koja se otvorila tim povodom i dao preporuke. 

     

    Grad Pančevo je, po uzoru na Narodnu skupštinu, jedina lokalna samouprava koja je organizovala tri javna slušanja, dva 2014. i jedno 2015. godine, i uvrstila javna slušanja u Poslovnik o radu Skupštine.
    U okviru seminara, konsultant UNDP-a predstavio je i pilot projekat koji je podrazumevao ispitivanje indeksa odgovornosti lokalnih skupština, gde je, na uzorku od 25 lokalnih samouprava, kroz brojne razvijene indikatore, ispitivana odgovornost, i po tom izveštaju Pančevo je na prvom mestu sa najvećim indeksom odgovornosti.

    Delegacija Skupštine grada Pančeva predstavila se na velikom skupu „Uvodni seminar za nove odbornike u lokalnim skupštinama“ u organizaciji UNDP-a održanom 1. i 2. novembra 2016. godine u Nišu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]