Foto: Pixbay.com
Društvo

PANČEVO: Sindikat Rafinerije tražiće da podrška za vantelesnu oplodnju bude pravo u kolektivnom ugovoru NIS-a

Pančevo, Pet, 16/08/2019 - 08:44
Vladimir Đoković


Sindikat Rafinerije nafte Pančevo najavio je da će podneti inicijativu da se u novom Kolektivnom ugovoru propiše pravo zaposlenih na solidarnu pomoć u slučajevima kada zaposleni prolazi kroz postupak vantelesne oplodnje, objavljeno je na službenom internet sajtu ovog sindikata. " Moderan svet je već uveliko posvećen povećanju nataliteta pozitivnim podsticajima, što je jedini održivi odgovor na problem nedovoljnog rađanja dece. Prirodni priraštaj u Republici Srbiji ima negativne pokazatelje iz godine u godinu, zbog čega statistički podaci odavno pozivaju na pozornost. U tri poslednje godine prirodni priraštaj je prelazio -36.000", objavio je ovaj sindikat. Kako je navedeno "jedan od razloga poražavajuće statistike nalazi se u podatku da danas u Srbiji više od 400.000 parova vodi borbu sa problemom neplodnosti, koja je vrlo često duga i iscrpljujuća, kako psihički, fizički i emocionalno, isto tako i finansijski".

" Prepoznajući ovaj problem kao nešto što ne trpi kompromise i odlaganje, Sindikat RNP će u pregovorima za novi Kolektivni ugovor istupiti sa, između ostalih, i predlogom da se uvede pravo zaposlenih na solidarnu pomoć za vantelesnu oplodnju", stav je Sindikata RNP.

Sindikat želi da do finalne sadržine ovog predloga želi da dođe kroz dijalog sa zaposlenima, posebno sa onim kolegama koji su imali ovo iskustvo ili upravo prolaze kroz postupak vantelesne oplodnje.

" Ovim pravom želimo da budu obuhvaćeni svi zaposleni kojima je jedina mogućnost da postanu roditelji postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, kako oni koji u postupak ulaze o sopstvenom trošku, tako i oni koji u postupak idu o trošku države ili jedinice lokalne samouprave, jer je prepoznato da i ova grupa parova ima troškove terapije koji se ne mogu pokriti sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja", stav je sindikata RNP.

Imajući u vidu podatak da je prosečna tržišna cena jednog postupka vantelesne oplodnje oko 2.500 evra, kao i činjenicu da mnogi parovi prolaze kroz veći broj postupaka dok ne dođu do željenog potomstva, smatramo da je obaveza i odgovornost Sindikata prema zaposlenima da insistira na uvođenju ovog važnog prava u Kolektivni ugovor, objašnjava se u saopštenju Sindikata RNP.

Sindikat je pozvao zaposlene da svoje predloge za ovu inicijativu pošalju na adresu: [email protected], nakon čega ćemo u direktnom kontaktu prodsikutovati i doći do najboljih rešenja koje će biti predložena za novi kolektivni ugovor Naftne industrije Srbije. 
MarketingNajnovije vesti