Društvo

PANČEVO SIRENA: Kratak spoj upozorio da bi sistem sirena trebalo razvijati

Pančevo, Pon, 18/09/2017 - 12:05
Vladimir Đoković

 

Sistem sirena za obaveštavanje i uzbunjivanje je u nadležnosti MUP a razvija se i pre svega održava novcem lokalne samouprave – odnosno iz gradskog budžeta.

Stanovnike Sodare i okoline jutros je nešto pre 8 sati uznemirila sirena. Ubzo je objašnjeno da opasnosti nema a da je reč o kratkom spoju. Na Sodari su raspoređene dve od ukupno 31 sirene u Pančevu. Jedna je na objektima Ratara a druga na najvišem soliteru u blizini toplane.

- Čitavim sistemom rukovodi MUP odnosno njihov Centar za obaveštavanje. O stanju sistema izrađuju se izveštaji a zatim lokalna samouprava ulaže sredstva da bi taj sistem bio operativan i uspešan. Prošle godine bilo je ulaganja a ove godine za ulaganje nije bilo novca. Biće tražena sredstva iz budućeg gradskog budžeta za 2018. godinu, kaže šef gradskog odeljenja za vanredne situacije Miodrag Milošević.

Deo rešenja mogao bi biti i u uspostavljanju gradskog situacionog centra za koji je još 2016. godine nabavljena oprema.

- Useljenje i početak rada bio je planiran za decembar 2016. godine ali to se nije desilo. Situacioni centar nije proradio jer se MUP još uvek nije iselio iz prostorija koje koristi u zgradi Gradske uprave. Planirano je da pošto proradi situacioni centar preko projekata pronađemo sredstva za osavremenjavanje i sistema sirena za uzbunjivanje na teritoriji Grada Pančeva, objašnjava Miodrag Milošević.

Ako bi se pronašao način finansiranja mogle bi biti postavljanje savremene sirene kojima se lakše i upravlja. Bilo bi ih upola manje, 7 na teritoriji samog Pančeva i po jedna u svakom naseljenom mestu, a sistem bi bio efikasniji. I sigurniji.Marketing

Najnovije vesti