Ilustracija
Društvo

PANČEVO: Specijalci obeležili svoj dan u kasarni Rastko Nemanjić

Pančevo, Čet, 03/10/2019 - 09:38
Vladimir ĐokovićU pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“ svečano je obeležen 29. septembar Dan Specijalne brigade Vojske Srbije, a svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, objavila je Vojska Srbije.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan, osvrnuvši se na period između dva praznika, istakao je da aktivnosti i postignuća jedinice svedoče da je i po sadržaju i po dostignutim dometima veoma uspešno nastavljena izgradnja i ispoljavanje njene vrhunske borbene gotovosti.

—To je značajno naglasiti ne samo radi vrednovanja našeg rada, nego pre svega zbog valorizacije našeg neospornog uticaja na odvraćanje onih koji nasrću na naše vitalne državne i društvene vrednosti, posebno na neuralgičnim područjima poput juga Srbije i Kosova i Metohije. Prošle godine su sprovedene i važne organizaciono statusne i kadrovske promene koje se ogledaju u pozicioniranju brigade primerenom ovakvoj specijalnoj formaciji — istaakao je general Talijan.

Prema njegovim rečima, očekuje se brže i bolje rešavanje statusnih pitanja pripadnika brigade.

— Ostvarivanje svih tih potreba izvesno je usled značaja naše jedinice u sistemu odbrane i zbog osvedočene brige i posvećenosti našeg državnog i vojnog rukovodstva. U proteklom jednogodišnjem periodu postigli smo izuzetne rezultate u obuci i usavršavanju naših pripadnika, jedinica i komandi, učestvovali u realizaciji nekoliko veoma kompleksnih vojnih vežbi, kako samostalno, tako i u sklopu drugih jedinica Vojske Srbije, čime smo na najbolji način manifestovali našu borbenu sprenost i gotovost. Tome treba dodati i naše angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti i aktivnosti podrške i saradnje s civilnim strukturama u lokalnoj i široj društvenoj zajednici. Kada se sve naše aktivnosti sagledaju u pravom svetlu, svi zajedno možemo da budemo ponosni na sve što smo postigli u prethodnom periodu — zaključio je komandant Specijalne brigade.

U nastavku svečanosti, dodeljene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pripadnicima Specijalne brigade koji su se u proteklom periodu istakli u radu na svojim funkcionalnim dužnostima, a zatim su jedinice izvele svečani defile.

 U okviru svečanosti obeležavanja Dana jedinice, pripadnici Specijalne brigade izveli su i nekoliko pokaznih vežbi kojima su prikazali dostignut nivo osposobljenosti i veština u rešavanju talačkih situacija u naseljenom mestu, veranju i savlađivanju različitih prepreka, a najatraktivniji su bili padobranci koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Specijalne brigade.

Svečanosti su prisustvovali i načelnica Južnobanatskog okruga Danijela Lončar, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predstavnici lokalnih samouprava Despotovca i Malog Zvornika, bivši komandanti 72. specijalne i 63. padobranske brigade i Specijalne brigade, predstavnici MUP Srbije, Srpske pravoslavne crkve, direktori i predstavnici privrednih organizacija s kojima sarađuje Specijalna brigada, penzionisani i bivši pripadnici Specijalne brigade i jedinica od kojih je formirana, ranjeni pripadnici jedinice i članovi porodica poginulih pripadnika Specijalne brigade.
MarketingNajnovije vesti