Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Stubići na sred trotoara da bi zaštitili pešake

Pančevo, Pet, 15/12/2017 - 07:54
Vladimir Đoković

 

Na trotoarima kojima se prilazi Gradskoj biblioteci, nekako po sredini, čvrsto stoje stubići od livenog gvožđa. Interesovalo nas da li su ove prepreke tu legalno, čemu služe I da li su dovoljno uočljivi.

- Plan tehničkog regulisanja saobraćaja na teritoriji grada Pančeva donosi nadležni organ Gradske uprave grada Pančeva, Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj (Sekretarijat) a pre Agencija za saobraćaj, između ostalog i mesta postavljanja komunalne opreme – stubića. Postavljanjem stubića koji mogu biti i predviđeni u projektno-tehničkoj dokumentaciji se sprečava pristup na površine koje nisu namenjene određenim učesnicima u saobraćaju.  U navedenom slučaju stubići su postavljeni u cilju zaštite pešaka -učesnika u saobraćaju zbog nepropisnog (nedozvoljenog) kretanja - prolaska vozila i njihovog parkiranja na mestima na kojim to nije dozvoljeno, navodi se u obaveštenju koje smo po našem interesovanju dobili od gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Izgled zaštitnih stubića određuje pa ih onda i postavlja upravljač javnog puta što je sada JP “Urbanizam”. A to čini u  skladu sa Pravilnikom o postavljanju saobraćajne signalizacije, a na osnovu rešenja  Sekretarijata.

- Na navedenoj lokaciji postoji javna rasveta pa su i stubići uočljivi u svim uslovima. Na zahtev vlasnika stambenog odnosno poslovnog prostora, Sekretarijat može izdati rešenje za postavljanje zaštitne ograde, stubića u cilju obezbeđenja slobodnog pristupa  u objekat, garažu, dvorišni prostor, kao i radi zaštite javnih zelenih površina, zaključuje se u obaveštenju Sekretarijata za inspekcijske poslove.Marketing

Najnovije vesti