Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Tokom 2017. godine više od 5000 ljudi dalo krv

Izvor: 
Marina Dimitrić Pet, 26/01/2018 - 07:33

 

Tokom prošle godine u Službi za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo ukupno je primljeno 5.634 građana, od toga je odbijeno je 410, krv je dalo 5.224 davaoca, a sakupljeno je 126 jedinica krvi manje nego 2016. godine. Ipak, krvi je bilo dovoljno za sve one kojima je ova dragocena tečnost bila potrebna u lečenju. U saopštenju koje su potpisale dr Svetlana Drobnjaković, načelnica Službe za transuziju krvi i dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije naveden je i podatak da je tokom 2017. godine u organizovanim akcijama bilo 2.456 dobrovoljnih davalaca, dok je samoinicijativnoovu službu posetilo 2.768.

„Primetno je da je procenat organizovanog davalaštva opao za šest odsto, a isto toliko je porastao procenat davalaca koji dolazi samoinicijativno. Služba za transfuziju zbog toga teže pravi planove priliva i stabilnost rezervi krvi“ navodi se u saopštenju i dodaje da je i davalaca po pozivu bilo 112, što je četiri puta više nego u prethodnoj kalendarskoj godini. Na teritoriji Pančeva zabeležen je porast  broja dobrovoljnih davalaca krvi i to za 180, dok je u Beloj Crkvi prošle godine bilo 100 davalaca manje, a u Alibunaru 25.

„Ono što je važno i što bi bila naša poruka svima koji su i do sada učestvovali u organizovanju akcija i okupljanju dobrovoljnih davaoc je da i dalje ostanemo zajedno na istom zadatku s ciljem da krvi bude dovoljno za sve one kojima je ona neophodna u lečenju“ navodi se u saopštenju.

U 2017. godini  krvlju je lečeno oko 1.700 pacijenata, što je više u odosu na prethodnu godinu.

„Međutim ono što je značajno da istaknemo je da je smanjena potrošnja gotovo svih krvnih komponenata u odnosu na predhodnu godinu, osim koncentrata trombocita. Ukupno je utrošeno 6.878 različitih komponenata, a to je za 806 komponenata manje  nego predhodne godine. Razlog tome je primena najsavremenijih protokola u lečenju pacijenata u Oštoj bolnici  Pančevo, koji podrazumevaju bolju pripremu pacijenta za operativne procedure, kroz laboratorijsku pripremu i trebovanje i primenu krvi i krvnih komponenata kod pacijenata samo kada je to neophodno, kada ni jedan drugi lek ne može da pomogne“ saopšteno je iz Službe za transfuziju krvi.

 

 

Brojke s terena

 

Organizovano je ukupno 105 akcija (na terenu 90 i na odeljenju 15), a u saradnji sa 40 aktiva dobrovoljnih davaoca krvi. Prosečan broj davalaca krvi po akciji na terenu bio je 25 što je i dalje nedovoljno jer je neophodno 45. Najveći resurs u pogledu obezbedjivanja krvi i dalje predstavljaju veliki radni kolektivi: Petrohemija (771 davalac krvi), HIP Azotara (310), Rafinerija nafte Pančevo (302), avio-industrija 105, Telekom i PTT 99. Takođe veoma važan partner predstavljaju i ukupno devet srednjih škola iz Pančeva, Bele Crkve i Alibunara u kojima je prikupljeno 606 jedinica krvi, a 79 zaposlenih u Policijskoj upravi i Vatrogasnom domu je samoinicijativno dalo krv. U procesu obezbeđivanja krvi učestvuju i javna-komunalna preduzeća sa ukupno 314 davalaca, a najveći broj njih dolazi iz JKP Higijena - 108.  U organizovanim akcijama u selima sakupljeno je 237 doza krvi, pa je potrebno, navodi se u saopštenju, da se u seoske akcije uključe i predstavnici vlasti i sportskih i kulturnih udruženja.  

 

Banke krvi u 2018. godini

 

Ono što ovu službu očekuje u ovoj godini jeste i reorganizacije transfuziološke službe. Po Zakonu o transfuzijskoj medicini definisano je potpuno odvajanje ustanova koje prikupljaju, procesiraju i testiraju krv od transfuzioloških ustanova koje će se ubuduće zvati – Banke krvi, kakva će bjiti i u Pančevu, i koje će se baviti planiranjem i nabavkom krvi iz centara koji krv prikupljaju. U Vojvodini će krv sakupljati Pokrajinski zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine. Pančevačka transfuzija predviđena je da postane Banka krvi koja će gotove komponente dobijati iz pokrajinskog zavoda.

Krv će takođe sakupljati i Institut za transfuziju krvi RS i zavodi za transfuziju u Kragujevcu i Nišu.  
MarketingNajnovije vesti