Društvo

PANČEVO: U Domu zdravlja ostaće samo tri ginekologa

Izvor: 
Suzana Prvulj Čet, 21/06/2018 - 06:09Sve žene sa teritorije Grada Pančeva i okolnih mesta, leči samo četvoro zaposlenih ginekologa u Domu zdravlja. Zabrinjavajuća je činjenica da će se ovaj broj dodatno smanjiti u periodu od nepune dve nedelje, s obzirom na to da će još jedan lekar prestati da radi u pomenutoj ustanovi. 

Manjak specijalista u Službi za zdravstvenu zaštitu žena, veliki je problem s kojim se susreću kako pacijentkinje, tako i zaposleni. U Srbiji je trenutno samo jedan ginekolog na birou.

Dr Stojan Višekruna, direktor Doma zdravlja, u razgovoru za naš portal najpre je istakao kako je neophodno da građanke imaju što  više razumevanja.

 

visekruna.jpg

 

- Broj ginekologa se konstantno smanjuje. Imamo dve doktorke koje su na specijalizaciji, jedna će završiti krajem godine, a druga je trudna, možda posle dobije još jedno dete, tako da sigurno naredne četiri godine neće doći na posao. Ja takođe radim, aktivan sam, ne mogu nikoga da zamenim, ali mogu da im pomognem, izjavio je Višekruna.

On je dodao kako je u odnosu na broj stanovnika u Pančevu, predviđeno da u  Domu zdravlja radi osam ginekologa, a uskoro će ih biti samo tri.

S druge strane, kao olakšavajuću okolnost i primer izuzetno dobre prakse, dr Višekruna je naveo program odlazaka ginekologa u ambulante po naseljenim mestima, i to s ciljem da se prevaziđe fizička udaljenost i smanji broj pacijentkinja koje bi morale da dođu u Dom zdravlja na pregled.

- Takođe, mi pružamo usluge koje ne postoje u celoj Evropi. Na prvom mestu, ginekolog se ne nalazi u primarnoj zaštiti, a bavimo se i kolposkopijom koja se praktično nigde ne radi, naglasio je on.

Odgovarajući na pitanje da li su velike gužve u čekaonicama, direktor DZ-a je naglasio da je potrebno videti koliki su redovi u drugim zemljama Evrope, to jest, da je gotovo svuda slična situacija. Prema njegovim rečima, dodatno opterećenje predstavlja i to što ženama koje se leče ili vode trudnoću u privatnim ordinacijama, doktori tamo ne mogu ispisati doznake, a u Domu zdravlja to često ne može biti odmah urađeno, a kako kaže, i nije toliko hitno.

Govoreći o načinima zakazivanja pregleda, Marija Krkobabić, glavna medicinska sestra, rekla je kako je to moguće obaviti  putem kol centra, preko sajta Doma zdravlja, ali odnedavno i putem aplikacije „Izabrani doktor”.

Neminovno je da se termini brzo popune, međutim, zaposleni u ovoj ustanovi nam tvrde da hitne slučajeve lekari primaju odmah, bez zakazanog pregleda.

 

 
MarketingNajnovije vesti