Društvo

PANČEVO: Učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla” najbolji inovatori

Pančevo, Uto, 25/12/2018 - 13:22
Suzana PrvuljSa projektom „Pokretno-svetleći most”, grupa učenika Elektrotehničke škole „Nikola Tesla”, osvojila je prvo mesto u srednjoškolskoj kategoriji na takmičenju „Najbolja tehnološka inovacija”, koje je održano 11. decembra, u svečanoj sali Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin”, u Novom Sadu. U finalu takmičenja učestvovalo je šest srednjoškolskih i dva studentska tima.

Profesorka Danka Mirilović, koja je bila i mentorka pančevačkog „Mat Most” tima, kazala je da su kroz takmičenje učenici prošli dve obuke. Prvu, gde su naučili kako da napišu marketing model za svoju invenciju, i drugu, na kojoj su saznali tajne pravljenja uspešne prezentacije i prezentovanja. Obuke su održane u Beogradu i Novom Sadu, a vodila ih je Vesna Rašković Depalov, jedna od organizatora takmičenja. Samo finale sastojalo se iz prezentacije ideje inovacije.

Upitana da objasni šta predstavlja projekat „Pokretno-svetleći most”, profesorka Danka Mirilović je izjavila:

- To je kompleksan projekat koji se sastoji iz makete, aplikacije za mobilni telefon „Matematički kviz”, gde ukoliko korisnik odgovori na više od 70 odsto tačnih odgovora, most se podiže, Augmentati reality aplikacija „Zanimljivosti o mostovima” i projektne dokumentacije. Na takmičenju za „Najbolju tehnološku inovaciju”, predstavljen je kao ideja modernog nastavnog sredstva koje omogućava korelaciju iz matematike, elektrotehnike, fizike, osnova, softverskih i multimedijalnih alata, likovnog i programiranja. Upotreba ovog sredstva omogućila bi da učenici aktivno učestvuju u nastavi, rade izračunavanja na konkretnom modelu i primene naučeno na njemu. Osnovna ideja je da su most napravili učenici na osnovu znanja koje su stekli u školi, sa ciljem da se on može upotrebiti kao pomoć njihovim drugarima da se do tih znanja lakše dođe.

mar_0317.jpg

Ona je navela i da je takmičenje bilo odlično organizovano i da je pružilo kvalitetne obuke iz polja ekonomije. Prema njenim rečima, učenici su bili oduševljeni i mnogo su naučili.

- Naša budućnost su naša deca i u njima leže pravi mali inovatori, naglasila je Danka Mirilović.

Tim „Mat Most” čine: Milešić Luka, Pavlov Nikola, Brmbota Milorad, Djošić Mihajlo, Antonio Ankajcan, Nastasja Dostanić, Kalinić Branko i profesori Nemanja Đorđević i  Danka Mirilović, koja je mentorka tima.

Ovo takmičenje održava se već 14 godina pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa ciljem da se  promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja.
MarketingNajnovije vesti