Logarska dolina čajanka
Društvo

PANČEVO: Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo zanimljiv program posvećen čaju

Izvor: 
V. J. Pon, 26/10/2020 - 00:10

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo je u nedelju 25. oktobra zanimljiv program posvećen čaju, tradicionalnom napitku koji je veoma popularan u Sloveniji, ali i među ostalim Slovencima širom sveta. Program je održan u pančevačkoj „Galeriji caffe“ uz pokroviteljstvo porodice Marino.

Na početku programa prisutnima se obratio Josip Veber, predsednik Udruženja, koji je u uvodnom izlaganju naveo da je ovo program koji su inicirali članovi Udruženja koji vole da konzumiraju čaj, i da je ovo program koji će se odvijati nekoliko puta godišnje tokom jesenjih i zimskih meseci. Za prijatnu atmosferu nedeljnog popodneva pobrinuo se novinar Nenad Živković koji je ovom prilikom održao veoma zanimljivo predavanje o istoriji čaja i njegovoj viševekovnoj tradiciji.

Posle predavanja nastala je diskusija u kome su se razmenjivala iskustva članova o ovom napitku stečena sa putovanja po Evropi i svetu. Nakon toga prisutnima je posluženo više vrsti čajeva uz čajne poslastice, a druženje je nastavljeno uz taktove slovenačke muzike. Kultura ispijanja čaja u Sloveniji je prisutna već više vekova. Pored velikog broja konzumenata iz gradskih sredina, čaj je u Sloveniji omiljeni napitak sportista, ali i planinara kojima je boravak na slovenačkim planinskim vrletima teško zamisliv bez ovog napitka.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, sledeći program koji će organizovati pančevački Slovenci biće „Martinovanje“ (promocija mladog vina) koje se tradicionalno organizuje u novembru.

 
MarketingNajnovije vesti