Razgovor 013: dr Dragoljub Cucić, rukovodilac Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin"

PANČEVO: Uspesi darovitih učenika obeležili 2016. godinu

Pančevo, Sub, 31/12/2016 - 15:00
Mirjana Marić


U toku 2016. godine 47 učenika iz Pančeva osvojilo je nagrade na raznim na raznim državnim i međunarodnim takmičenjima iz opštih školskih predmeta. Većina ovih učenika su i polaznici Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" iz Pančeva, pa smo ovim povodom razgovarali sa dr Dragoljubom Cucićem, koji nam je rekao koliko je važno obrazovanje, kako menotori rade sa polaznicima u Centru, šta su sve uspeli da relaizuju u ovoj godini i šta ih čeka u narednoj.

Ne prođe dan, a da nema lepih vesti iz Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin". Može se reći da je 2016. godina bila veoma uspešna za vaše polaznike. Kako vi vidite godinu za nama? I da li ste zadovoljni?

Uspeli smo da standardizujemo rad. Precizno se zna ko šta radi, i na koji način. Kada se prave planovi za narednu godinu u visokom procentu ih i realizujemo. Realno je da se i rezultat takvog rada vidi. Moram da pohvalim entuzijazam predavača iz RCT-a, i svih koji učestvuju u radu sa motivisanim-darovitim učenicima. Ima izvanrednih nastavnika u školama. Svi oni nosioci su uspeha, zajedno sa učenicima, u jednom izvanredno velikom radu, da bi se ostvarila postignuća kakava su bila prethodnih godina.

Godina je bila najuspešnija do sada - 47 učenika (nisu svi polaznici Regionalnog centra za talente) osvojilo je nagrade na validnim državnim i međunarodnim takmičenjima iz opštih školskih predmeta. To je broj kojim bi se ponosili i mnogo veći gradovi nego što je Pančevo.

Osim dece, koja su nesumnjivo talentovana, tu su i mentori koji sa tom decom rade i čija posvećenost doprinosi njihovim odličnim rezultatima. Recite nam, koliko je važan rad sa mentorom da bi dete pokazalo svoj maksimum?

Jako je važan taj rad. Radi se u malim grupama. Predavači poznaju sve učenike i često se rad individualizuje na nivo potrebe i želja pojedinaca (učenika). Kao i u svim školama, mentori su referenca koja će učenika da „vrbuje“ za predmet ili da ga „oduči“ od njega. Trudimo se da imamo najbolji mogući tim.

Da li su svi uspesi polaznika Centra za vas bili očekivani ili se nekada i iznenadite rezultatima?

Znam koliko učenici rade, imam uvid u to. Male su nijanse između lošeg dana na okružnom takmičenju i kada na republičkom (ili međunarodnom) takmičenju dođu zadaci kakve smo samo poželeli. Uspesi ove vrste mnogo liče na sportske uspehe. Radimo, spremni smo, znamo da rade i drugi. Trudimo se da u datom momentu damo najviše od sebe. Kada se to zna, onda je rezultat svake vrste uspeh. Možda neće biti danas, ali biće prekosutra.

nagrade_za_talente.jpg

Da li vas rastužuje pomisao da većina tako talentovane dece ne planira da ostane u našoj zemlji? Koliko su nam ovakvi talenti važni i neophodni za napredak u svakom smislu?

Rastužuje me, i mislim da je to rešiv problem. Samo treba da postoji dobra volja. Jako lako se stiče uvid u postignuća akademski obrazovanog mladog čoveka, od osnovne škole do kraja studija. Postoje prepuruke koje se zasnivaju na činjenicama. Ukoliko želimo da zaposlimo kvalitetnu, darovitu i kreativnu mladu osobu, lako se može saznati da je ona baš ta. Problem su finansije. Takvim mladim ljudima (koji treba da budu motori pokretanja) treba samo podići platu na nivo 150.000 dinara (što je za naše prilike veliko) i oni neće tražiti posao po budžacima Ohaja ili Australije da bi se osećali satisfikovanim. Sedeće će u „svom kraju“ sa svojim društvom i vikendom će piti kafu – ono za šta su se pripremali davaće ovde. Nemam ništa protiv „vandrokaša“ (onih koji koji bi radili u inostranstvu na oročenim rokovima), čak mislim da je to odlična stvar, ali bi država to morala da kontroliše. Odavno je to Ilija Garašanin radio.

Šta ste sve uspeli da ostvarite u ovoj godini i kakvi su planovi za narednu?

Naši uspesi se poslednjih godina svode na to da ostvarimo ono što smo zamislili. Planovi za narednu su slični ovogodišnjim, što se tiče rada sa učenicima. Na opštem planu ova godina je uspešna zato što je počeo sa radom Centar za talente u Zrenjaninu, što je ovih dana osnovano odelenje u Kikindi i što se nadamo da će se razraditi i Centar za talente u Vršcu. Uspostavljanjem koordinacije rada ova 4 Centra Banat će biti u potpunosti „pokriven“. Ukoliko uspemo da ostvarimo i osnivanje Pokrajinskog centra za talente, čime bi se deo nadleđžnostu preneo i na ookrajinu, onda bi bio zaokružen jedan veliki organizacioni posao. Takođe, imamo potrebu da kampove (pokazali su se kao veoma važni u procesu priprema učenika) organizujemo i za srednjoškolce (na Divčibare idu samo osnovnoškolci) i imamo planove kako i to da ostvarimo, ali to će biti novine koje moramo precizno da razradimo.

Novogodišnja poruka mladima sa teritorije opštine Pančevo. 

Obrazovanje je jako važno. Ono nam olakšava život. Što više radimo na sebi, taj rad je stalan i traje ceo život, lepše i lakše ćemo da doživljavamo svet u kome živimo.

 
MarketingNajnovije vesti