voda, ćesma Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Vodovod dužan da cisternama obezbedi ne samo vodu za piće, nego i za higijenske potrebe

Pančevo, Čet, 19/09/2019 - 00:57
Vladimir Đoković


Gradska Odluka o preradi i distribuciji vode doneta je oktobra 2018. godine a definiše i situacije kada građani – potrošači ostaju bez vode iz gradskog vodovoda. U članu 43. na koji se JKP Vodovod i kanalizacija poziva kada građane obaveštava da dva dana čitav grad i sva naseljena mesta neće biti snabdevani vodom za navodi se i način privremenog snabdevanja.

Jasno piše “u slučaju da prekid traje duže od 12 časova, komunalno preduzeće, dužno je da obezbedi privremeno snabdevanje korisnika komunalnih usluga vodom za piće i higijenske postavljanjem cisterni po rasporedu koji određuje komunalno preduzeće”.

I ranije se događalo da delovi grada, odnosno naseljena mesta, budu bez vode ali gotovo nikada svi istovremeno dva dana. Kako će Vodovod obezbediti snabdevanje cisternama tolikog broja korisnika istovremeno, i to vodom ne samo za piće nego i za higijenske potrebe – otvoreno je pitanje na koje odgovor nije ponuđen.

Raspored koji određuje komunalno preduzeće u pančevačkom slučaju više, iz iskustva gledano, liči na model naveden u članu 45. iste odluke gde piše “ako usled više sile (suša, zemljotres, prekid u snabdevanju pogonskom energijom i slično) ili drugih razloga koji se nisu mogli predvideti odnosno sprečiti proizvodnja vode smanji u toj meri da svi korisnici vode ne mogu da budu zadovoljeni u potrebnim količinama vodom, Komunalno preduzeće dužno je da snabdevanje vodom vrši po redu prvenstva” u skladu sa propisima o vanrednim okolnostima. Samo vanrednu situaciju niko nije proglasio, pa je nema.

Dakle, redovno odnosno planirano, nesnabdevanje vodom – a u našem slučaju navedena je zamena filtera što nije ništa vanredno, trebalo bi da prati redovno snabdevanje sa cisterni kako vodom za piće tako i onom za higijenske potrebe. Što podrazumeva i redovne količine takve vode.

 
MarketingNajnovije vesti