Bolnica
Društvo

PANČEVO: Vredna oprema za Urologiju Opšte bolnice

Izvor: 
013info Pet, 05/08/2022 - 09:17Za Odeljenje urologije Opšte bolnice Pančevo kupljena je vredna oprema od novca Pokrajnskog sekreterijata za zdravstvo Vojvodine. 

- Dobili smo Cistoslitotriptor (aparat za razbijanje kamena u mokraćnoj bešici). Potpuno nova intevencija koja sada može da se radi na urologiji, do sada se radila improvizovana intervencija što je tehnički bilo teže za operatora a instrument sa kojim se radilo se „trošio“, jer nije specifično napravljen za ovu vrstu intervencije. Pacijenti sa većom kalklulozom mokraćne bešike upućivani su u tercirane ustanove radi rešavanja tog problema , što sada daje komfor našim pacijentima da se leče u svom gradu .Takođe se radila otvorena operacija vađenja kamena , što je teže za samog pacijenta jer ima ranu na stomaku i duzi oporavak, saopšteno je iz Opšte bolnice.

U Opštu bolnicu stigao je i cistoskop sa optikama + fleksibilna biopsiona klešta

 – Set koji služi da urolog dobro i čisto vidi polje koje gleda – kada radi cistoskopiju (pregled m bešike), da kleštima može da uzme sumnjivo tkivo kao i delove kamena.Izuzetno važani isntrumneti u svakodnevnom radu urologa kako kroz ambulantne cistoskopije tako i na samom odeljenju. Osnovno sredstvo za rad, dijagnostiku tumora mokraćne bešike, kamena u m bešici , stanja mukoze m bešike (razni cistitisi, kravrenja) a uz pomoć forcepsa uzimamo tumorsko tkivo ili same suspektne lezije u mokraćnoj bešici za biopsiju. Ovo je značajna i vredna –skupa oprema koja je potrošna i zato je veliki značaj da smo je obnovili ove godine, objašnjavaju iz bolnice.

Treća velika stavar je Irigaciona pumpa za urologiju, histeroskopiju i laparoskopiju.

- Pumpa je značajni deo opreme, jer održava pritisak u m bešici konstantan kada se radi TUR (transuretralna resekcija) tumota mokraćne bešike, TUR prostate, kada se zaustavlja krvarenje u bešici, pumpa omogućava da imamo dobru viziju kada radimo, ne prave se koagulumi, nema predistendiranja bešike (do sada smo radili ručno –ispuštanjem viška vode iz bešike), a umesto pumpe imali smo «slobodan pad» tečnosti iz mokraćne bešike. Veliki značaj za sve pacijente, njihova bezbednost a i operator ima bezbedan i siguran način rada. Dobra vizija kod krarećih tumora m bešike, kraverće prostate, kamena u m bešici, kod svih endoskopiskih operacija (TUR TU bešike, TUR prostate) kada sa sigrnošću možermo da vidimo gde i šta resektujemo , zaustavljanje kravrenja je preciznije i brže jer imamo dobru viziju, brz odvod tečnosti kao i brže ubacivanje ispirola kada imate jasnu viziju što je u operacijama najbitnije. Ova pumpa je jedna od najnovih modela, jer ima mogućnost brzog odvoda i dovoda tečnosti u toku rada, napominju oni.

 

Kako kažu iz bolnice, služba urologije će nastaviti da se razvija po najnovijim medicinsko/tehnološkim trendovima i vodičima dobre kliničke prakse i u buduće, zahvaljujući sluhu menadžmenta za obnovaljanjem i ulaganjem u nove aparete, instrumente i edukacije svojih zaposlenih.

 

 
MarketingNajnovije vesti