Foto: Pixabay
Društvo

PANČEVO: Za pet godina 83 dece izmešteno iz primarnih porodica, a od toga sedmoro usvojeno

Pančevo, Uto, 23/07/2019 - 11:40
Vladimir Đoković


Od 2014. do 2019. godine 83 deteta su zbrinuta, odnosno izmeštena iz primarnih porodica koje u nekom periodu ne mogu da brinu o detetu i smeštena u hraniteljske porodice, navodi se u podacima Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo koje smo dobili preko Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U 2019. godini 12-oro dece je izmešteno iz primarnih porodica, dok je broj dece za 2018. godinu bio  -15, a za "rekordnu" 2014. godinu bio 17-oro dece, navodi se u informaciji koju je dobio 013info.rs.

"Najčešći razlozi za zbrinjavanje dece su: bolest roditelja (duševna bolest, bolesti zavisnosti), sprečenost u vršenju roditeljskog prava zbog služenja zatvorske kazne, duševna zaostalost roditelja, disfunkcionalne porodice, zanemarivanje i zlostavljanje dece u biološkim porodicama, napuštanje dece od strane roditelja, smrt roditelja", precizira se u informaciji i dodaje da se "većina dece se nalazi u hraniteljskim porodicama, sedmoro dece je usvojeno, nakon što im je zakonski regulisan status podobnosti za usvajanje".

Kako se navodi u informaciji Centra koju smo dobili preko Ministarstva "u odnosu na navedeni broj dece, u sudskom postupku su delimično ili potpuno lišeni roditeljskog prava roditelji 14-oro dece, dok su neki postupci lišavanja roditeljskog prava u toku".
MarketingNajnovije vesti