Danijela Poznatov Merča Panćevo Foto: Vladimir Đoković
Društvo

PANČEVO: Zakazano iseljenje samohrane majke. “Gde ću s dvoje dece – ako me isele mogu samo u opštinu stvari da mi odnesu"

Pančevo, Sre, 27/02/2019 - 23:03
Vladimir Đoković


Grad Pančevo zakazao je za petak, 1. mart, iseljenje Danijele Poznatov Merča samohrane majke sa dvoje maloletne dece iz gradskog stana u Kikindskoj 25. Društvene organizacije koje štite pravo na krov nad glavom pozvali su Pančevce da ovo iseljenje spreče.

Sa Danijelom razgovaramo u gradskom stanu u koji je bespravno ušla 4. juna 2017. godine, a samo sedam dana kasnije o tome obavestila Gradsku stambenu agenciju koja upravlja gradskim stanovima. Sin šesnaestogodišnjak u sobi uči i pazi na sestricu koja ima tri i po.

- Nisam imala gde sa decom. Do tada smo živeli u sobici bez struje. Ušla sam u gradski stan bespravno i o tome odmah obavestila GSA. Mislila sam da je tako najpoštenije. Iako živimo od socijale i mojih povremenih poslova na crno. Neće niko da za stalno zaposli majku čija ćerka je bolešljiva, a i tu sam medicinsku dokumentaciju pokazivala. Uspevam da redovno plaćam 17 hiljada dinara mesečno komunalija za ovaj stan. I evo već duže od godinu i po pokušavam da nađem trajnije rešenje, da nam grad na korišćenje da manji stan ili pomogne oko posla, ali ne uspevam, priča Danijela.

Samo mesec dana pošto se prijavila da je bespravno u stanu Gradsko javno pravobranilaštvo povelo je postupak za iseljenje Danijele i njene dece. Žalila se ona, pokušavala da razgovara sa nadležnima u GSA i Centru za socijalni rad, pa i članovima Gradsko veća zaduženim za socijalna pitanja.

- Neki su, kao Suzana Jovanović, pokazivali razumevanje, neki gledali u telefon, ali rešenje nisu ponudili. Ne treba meni i deci ovoliki stan od 62 kvadratna metra i sa trideset bez centralnog grejanja bi bili zadovoljni, a grad Pančevo ima takvih stanova. Za takav manji stan komunalije i zakupnina su 9 hiljada dinara ukupno, pa bi ostalo nešto novca da bolje živimo. Ljudi s kojima sam pričala su me uputili na konkurse za socijalne stanove. Na prvom iz 2017. godine koji zbog nekih propusta kako čujem nije ni završen nisam prošla jer su mi falila dokumenta da deca nemaju nekretnine, a drugi je krajem 2018. godine objavljen dva dana posle smrti mog oca pa mi je promakao, priča iskreno Danijela dan pred zakazano iseljenje.

Ona kaže da su joj neki objašnjavali da bi bilo bolje da se nije prijavila da je nelegalno u gradskom stanu. Saveti su bili i da nikako ne ide u medije. Kaže da je tražila nužni smeštaj pa su joj objasnili kako ta kategorija zaštite više u Srbiji ne postoji.

- I šta sad? Mi odavde nemamo gde osim na ulicu. Mislim se da stavimo orman na vrata. Šta ako nam ipak ovo stvari ubaci u kamion? Pa gde mogu da ih odvezu – jedino u zgradu opštine ili u centar za socijalni rad. Jednostavno, nemamo rešenje. Učinilo mi se u jednom razgovoru da će sve biti odloženo bar do kraja zime. Da će se naći neko rešenje. Neki mali stan. Da će biti neki konkurs. A oni krajem januara potpišu rešenje za iseljenje. U zemlji u kojoj predsednik Vučić poziva na natalitet decu i mene grad da izbaci na ulicu usred zime – i dalje ne mogu da verujem. Nemamo izlaza trenutno, zato sam i obratila dobrim ljudima da spreče iseljenje. Pozivam ljude na solidarnost, na ljudskost. Samo to mogu. Šta drugo, odlučno, a mirno kaže Danijela.

Iseljenje Danijele Poznatov Merča i njenog sina i ćerkice iz gradskog stana u Kikindskoj 25 zakazano je za 1. mart, tačno u podne. Najavljeno je da će asistenciju iseljiteljima pružiti komunalna policija Pančeva. I Danijela za poziciju svoje porodice traži solidarnost i pomoć – kad je već razumevanje izostalo.  

 

Rešenje
Foto: Vladimir Đoković
52946144_381402589325303_1058943866368950272_n.jpgMarketingNajnovije vesti