Rafinerija nafte Pančevo Foto: A. S.
Društvo

PANČEVO: Žive pored Rafinerije, a ne znaju da će se u njoj graditi skladište opasnog otpada

Izvor: 
013info Čet, 10/09/2020 - 18:48
Udruženja „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa“ sprovele su anketu kod stanovnika u neposrednom okruženju Rafinerije nafte Pančevo, u Vojlovici i Starčevu u vezi sa obaveštavanjem lokalnog stanovništva o radovima i proširenjima u okviru fabrike.

Anketa se sastojala od tri pitanja:

  1. Da li ste upoznati da se gradi objekat za privremeno skladištenje opasnog otpada u okviru NIS RNP?
  2. Da li smatrate da je gradska vlast bila u obavezi da vas obavesti o planiranoj izgradnji objekta za privremeno skladištenje opasnog otpada u okviru NIS RNP?
  3. Da li vas je ikada do sada gradska vlast upoznavala sa bilo kakvim projektom i radovima koji su se izvodili u okviru NIS RNP?

Anketirajući 55 domaćinstava udruženja su došla do zaključka da su podaci obeshrabrujući te da 74% ispitanika ne zna da se planira izgradnja skladišta, a da su sa tim upoznati isključivo ljudi koji su aktivni na društvenim mrežama ili pojedinci koji su na bilo koji način povezani sa Gradskom upravom.

Čak 91 % ispitanika smatra da je gradska vlast bila u obavezi da ih obavesti o planiranoj izgradnji skladišta za opasni otpad, a isti procenat je odgovorio da ih gradske vlasti nisu nikada upoznale za projektima i radovima koji se planiraju i izvode u okviru kompleksa NIS RNP.

- Lokalna vlast i Javna preduzeća  su članom 63 Zakona o planiranju i izgradnji, bili u obavezi da za sve promene nastale u okviru Južne zone u konkretnom slučaju RNP, obaveste ljude u neposrednoj blizini fabrike, kaže se u analizi ovih udruženja.

Pomenuta udružanja su 5. septembra sprovela i onlajn anketu koja je pokazala da 54% učesnika ankete  ne zna da se planira izgradnja objekta za privremeno skladištenje opasnog otpada, dok 46% je upoznato i to posredstvom društvenih mreža.


- Ovakva loša praksa obaveštavanja, ne čini dobro nikome. Daje se osećaj prepuštanja stavnovništva zarad profita velikih kompanija, i tendencije da takvi veliki projekti koji mogu imati i imaju uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, a mogu biti i fatalni usled akcidenata, prolaze namerno neopaženo i bez velikog učešća javnosti. Stiče se utisak da ni vlasnici kompanije nisu zainteresovani za dobru saradnju sa stanovništvom, već da isključivo razmišljaju o profitu i da u posredstvu sa državom, pokušavaju da prođu neopaženo, a po štetu zdravlja stanovnika Pančeva i šire okoline, zaključuju udruženja „Zeleni most“ i „Pančevo nije rupa".

 

Pored obaveštavanja ova su udruženja povukla paralelu i između dokumenta “Izjava o zdravstvenim efektima rafinerija i efektom filadelfijske rafinerije“ koju je objavio Dreksel Univerzitet u Filadelfiji, oktobra 2019. godine i stanja na koja su im ukazali ispitanici u Starčevu i Vojlovici. Radi se o uticaju na zdravlje, te kao primer spominju pojačanu pojavu maligniteta, naročito kod žena.

 

- Sugrađani koji žive u okruženju RNP su izloženi svim zagađivačima i prepušteni sami sebi bez ikoga u državnom sistemu da se zainteresuje, da ih čuju i da im pomognu.  Uskraćeno im je pravo da mogu prodati svoja imanja po tržišnim cenama, jer zbog nezdrave lokacije tako nešto nije moguće ili su ucenjeni da moraju da prodaju u bescenje, što najčešće i rade, kako bi se izvukli iz zagađenja. Uskraćen im je najosnovniji mir, jer buka mašina i postrojenja unutar same fabrike to ne dozvoljava. Uskraćeno im je pravo da gaje voće i povrtarske kulture, jer posredstvom zagađena one propadaju. Uskaćena im je sigurnost jer im kuće pucaju od vibracija. Uskraćen im je svež vazduh, i čist okoliš, jer im je prvi komšija RNP, kaže se u ovoj analizi.
 

Udruženja preporučuju da država otkupi placeve koji su u neposrednoj blizini fabrike, jer su, kako kažu uslovi života u ovom području daleko od normalnog. Takođe apeluju da se zeleni zaštitni pojas proširi do ciljanih 1,5 km od fabrike i napokon da grad i RNP odustanu od štetnog skladišta opasnog otpada.

Celokupnu analizu možete preuzeti ovde.

 
MarketingNajnovije vesti