• Pančevo zvanični kandidat za nagradu Evropski grad mobilnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 7. septembar – Već šest godina, Pančevo se pridružuje akcijama obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Naš grad će ove godine prvi put učestvovati kao Zlatni učesnik, s obzirom na to da je ispunio uslove za zvaničnu kandidaturu za nagradu: Evropski grad mobilnosti.

    Gotovo dve hiljade evropskih, ali i vanevropskih gradova, i ove godine obeležiće Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra. Organizovanjem aktivnosti tokom ove nedelje, učesnici će imati u vidu glavnu temu: „Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju „Pametna mobilnost – jaka ekonomija”.

    Uz podršku članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Katarine Banjai, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je krajem avgusta, učešćem na INFO Danu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i nacionalnog predstavnika ENM, Jugo Cikling Kampanje, predstavio svoje dosadašnje aktivnosti, kao i plan akcija predviđenih za predstojeću Evropsku nedelju mobilnosti. Prezentacija koja je tom prilikom održana, kandidovala je Pančevo za Nagradu Evropske nedelje mobilnosti, s obzirom da je naš grad ispunio tri najvažnija uslova za kandidaturu koja ga čine Zlatnim učesnikom ove evropske manifestacije.

    Pančevo se predstavilo inovativnim, trajnim i privremenim rešenjima. U cilju razvijanja alternativnih vidova saobraćaja, na primer, predstavljen je Projekat participativnog budžetiranja zahvaljujući kojem je u toku nabavka katamarana za rečni saobraćaj; istaknuta je činjenica o izgradnji 6,8 kilometara biciklističkih staza; predstavljeni su elektromobili i „ostrvo za održivi saobraćaj”, kao i bicikli na električni pogon. Da podsetimo, zahvaljujući donaciji provincije Ravena, radi promocije obnovljivih energija i zaštite životne sredine, Gradska uprava koristi dva „ikara“ i „reno kangu“ za obilazak mernih mesta monitoring sistema i prevoz Inspekcije za zaštitu životne sredine. Naš grad je prvi u Srbiji u kojem su postavljeni javni punjači za elektrovozila; promovisani su „biciklofoni”, trenažni bicikli koji će biti postavljeni na tri lokacije u gradu i koji će građanima služiti da dopune svoje mobilne telefone stvarajući potrebnu energiju okretanjem pedala. Pančevo će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će na ovaj način promovisati biciklizam i uštedu električne energije, a biciklofoni se realizuju u saradnji sa pančevačkom Mašinskom školom.

    Tokom predstojeće Evropske nedelje mobilnosti, Pančevo će alternativne vidove prevoza afirmisati nizom programa: „Siđi do reke”, „Ulica ima više lica”, „Pančevo, to je kada se vratiš”, „Biciklofon – za pametno punjenje”, „Pametna budućnost Pančeva”…

    Inače, cilj kampanje Evropske nedelje mobilnosti je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila. Jedna od značajnijih akcija – „Dan bez automobila“ – sprovodi se 22. septembra, kada gradovi koji učestvuju u manifestaciji odvoje jednu ili više zona isključivo za pešake i bicikliste tokom celog dana.

    Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene. Stoga svako treba da čini sve što može kako bi izbegavao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama do 5 kilometara. Alternativnu mobilnost čine: javni prevoz, železnica i ekološki vidovi saobraćaja kao što su pešačenje ili upotreba bicikala.

    Već šest godina, Pančevo se pridružuje akcijama obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Naš grad će ove godine prvi put učestvovati kao Zlatni učesnik, s obzirom na to da je ispunio uslove za zvaničnu kandidaturu za nagradu: Evropski grad mobilnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo