Pancevo
Društvo

Pančevo zvanični kandidat za nagradu Evropski grad mobilnosti

Pančevo, Sre, 07/09/2016 - 07:07
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 7. septembar – Već šest godina, Pančevo se pridružuje akcijama obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti. Naš grad će ove godine prvi put učestvovati kao Zlatni učesnik, s obzirom na to da je ispunio uslove za zvaničnu kandidaturu za nagradu: Evropski grad mobilnosti.

Gotovo dve hiljade evropskih, ali i vanevropskih gradova, i ove godine obeležiće Evropsku nedelju mobilnosti (ENM) koja se tradicionalno održava od 16. do 22. septembra. Organizovanjem aktivnosti tokom ove nedelje, učesnici će imati u vidu glavnu temu: „Pametna i održiva mobilnost – investicija za Evropu”, sa pozivom na akciju „Pametna mobilnost – jaka ekonomija”.

Uz podršku članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, Katarine Banjai, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je krajem avgusta, učešćem na INFO Danu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština i nacionalnog predstavnika ENM, Jugo Cikling Kampanje, predstavio svoje dosadašnje aktivnosti, kao i plan akcija predviđenih za predstojeću Evropsku nedelju mobilnosti. Prezentacija koja je tom prilikom održana, kandidovala je Pančevo za Nagradu Evropske nedelje mobilnosti, s obzirom da je naš grad ispunio tri najvažnija uslova za kandidaturu koja ga čine Zlatnim učesnikom ove evropske manifestacije.

Pančevo se predstavilo inovativnim, trajnim i privremenim rešenjima. U cilju razvijanja alternativnih vidova saobraćaja, na primer, predstavljen je Projekat participativnog budžetiranja zahvaljujući kojem je u toku nabavka katamarana za rečni saobraćaj; istaknuta je činjenica o izgradnji 6,8 kilometara biciklističkih staza; predstavljeni su elektromobili i „ostrvo za održivi saobraćaj”, kao i bicikli na električni pogon. Da podsetimo, zahvaljujući donaciji provincije Ravena, radi promocije obnovljivih energija i zaštite životne sredine, Gradska uprava koristi dva „ikara“ i „reno kangu“ za obilazak mernih mesta monitoring sistema i prevoz Inspekcije za zaštitu životne sredine. Naš grad je prvi u Srbiji u kojem su postavljeni javni punjači za elektrovozila; promovisani su „biciklofoni”, trenažni bicikli koji će biti postavljeni na tri lokacije u gradu i koji će građanima služiti da dopune svoje mobilne telefone stvarajući potrebnu energiju okretanjem pedala. Pančevo će biti prva lokalna samouprava u Srbiji koja će na ovaj način promovisati biciklizam i uštedu električne energije, a biciklofoni se realizuju u saradnji sa pančevačkom Mašinskom školom.

Tokom predstojeće Evropske nedelje mobilnosti, Pančevo će alternativne vidove prevoza afirmisati nizom programa: „Siđi do reke”, „Ulica ima više lica”, „Pančevo, to je kada se vratiš”, „Biciklofon – za pametno punjenje”, „Pametna budućnost Pančeva”…

Inače, cilj kampanje Evropske nedelje mobilnosti je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila. Jedna od značajnijih akcija – „Dan bez automobila“ – sprovodi se 22. septembra, kada gradovi koji učestvuju u manifestaciji odvoje jednu ili više zona isključivo za pešake i bicikliste tokom celog dana.

Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene. Stoga svako treba da čini sve što može kako bi izbegavao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama do 5 kilometara. Alternativnu mobilnost čine: javni prevoz, železnica i ekološki vidovi saobraćaja kao što su pešačenje ili upotreba bicikala.Marketing

Najnovije vesti