Pančevo posle nezapamćenog nevremena

Pavlov: Sve vitalne funkcije grada funkcionišu (VIDEO)

Pančevo, Uto, 21/06/2016 - 01:09
Ivana Predić

PANČEVO, 21. jun – Nezapamćeno nevreme praćeno velikom količinom kiše i gradom veličine pesnice pogodilo je večeras Pančevo i severna sela – Banatsko Novo Selo, Kačarevo, Jabuku, Glogonj. „Pravi tornado” je počeo oko 19 sati i trajao je čitav sat. Za to vreme palo je 24 litara kiše po kvadratnom metru, a građani su kamerom uspeli da zabaleže i „pijavicu” na nebu.

Teže povređenih građana na sreću nije bilo, ali je njih petanestoro zadobilo lakše povrede od ledenica veličine pesnice koje su padale s neba. Grad je naneo ogromnu štetu na stambenim objektima, usevima i motornim vozilima. Tokom večeri ukupno 120 građana pozvalo je Operativni centar Sektora za vanredne situacije Grada Pančeva kako bi prijavili nastalu štetu.

Zbog novonastale situacije kasno sinoć, 20. juna održan je i sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva, na kojem su predstavnici svih javno-komunalnih preduzeća, i ustanova podneli izveštaje.

Kako je istakao Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, sve vitalne funkcije grada funkcionišu, a dežurne ekipe javno-komunalnih preduzeća su na terenu. Svi su pojačali dežurstva, jer se očekuje još padavina noćas od 2 do 5 sati.

Gradonačelnik je istakao da je protivgradna odbrana dejstvovala na četiri stanice, te da su strelci učinili sve što su mogli.

Prema rečima dr Slobodana Ovuke, Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo nije imala previše posla, ali je za svaki slučaj obezbeđena još jedna dežurna ekipa.

Tri saniteta su oštećena, kao i zgrada Doma zdravlja, a na pančevačkoj bolnici je popucao veliki broj stakala.

nevreme_pa_10.jpg

 

Iako je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje o opasnosti od poplava, to se na sreću nije desilo, te je vodostaj Tamiša normalan.

Zbog zapušenih slivnika u određene ulice u određenim delovima grada (Tesla, Misa, Zmaj Jovina ulica, Svetozara Miletića) bile su poplavljene. Ekipe iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ očističi su slivnike, a kompletna mreža će biti sanirana u toku dana.

Radnici JKP „Higijena“ tokom cele noći sakupljaće otpalo granje i lišće.

Tokom nevremena određeni semafori su prestali da rade, pa su ekipe JP „Direkcija za izgradnju i uređenju Pančevo“, zamenile osam semafora i popravile rasvetu u Ulici Cara Lazara.

Putevi su prohodni, a javni prevoz saobraćaće danas normalno, iako je grad oštetio 12 ATP-ovih autobusa.

Vatrogasne ekipe dejstvovale su desetak slučajeva, a izbila su i dva manja požara, od kojih jedan bio u Domu omladine Pančevo.

Prema izveštaju predstavnika PU Pančevo, posla za pripadnike policije sinoć nije bilo mnogo. Životno ugroženih na sreću nije bilo, ali je primetan veliki broj oštećenih vozila.

Tokom prepodneva Gradski štab održaće novi sastanak.

O tome da li grad može i na koji način da pomogne građanima da naplate nastalu štetu, pogledajte u video u okviru teksta.

I. PredićMarketing

Najnovije vesti