• Petarde nisu igračke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Građani Pančeva i članovi Društva za zaštitu životinja i prirode „Ekolibrijum”, pokušali su, javnim okupljanjem u nedelju 10. januara, da skrenu pažnju javnosti na problem korišćenja pirotehničkih sredstava. Nestručna upotreba ovih sredstava može dovesti do ozbiljnih povreda. Najčešće žrtve su deca i životinje. Na protestu je deljen proglas, čiji tekst u celosti prenosimo.

    Zakonom o javnom  redu i miru u članu 7 definisano je  neovlašćeno paljenje petardi tako što će se onaj koji remeti javni red i mir kažniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora, a u najavi je izmena zakona koja predviđa oštrije kazne. Uprava za veterinu je krajem decembra 2015. g. preporučila da se pirotehnička sredstva ne koriste u blizini domaćih životinja i kućnih ljubimaca kako se time ne bi narušavalo zdravstveno stanje životinja.

    I pored toga najmanje troje dece će pamtiti 2016. godinu po teškim povredama koje su posredno ili neposredno uzrokovale eksplozije petardi, a društvene mreže su preplavljene fotografijama psa kome su nepoznati počinioci ubacili petardu u usta i zapalili je. Pas je od zadobijenih povreda uginuo. 

    Većina ljudi petarde tretira kao igračke, a odrasli često maloletnoj deci pokazuju kako se koriste. Građani Pančeva, a posebno starije osobe, mala deca i hronični bolesnici  uznemireni su zbog nemarnog korišćenja petardi. Uznemireni su i kućni ljubimci i životinje koje žive na ulici. Ono što nekome predstavlja svakodnevnu zabavu, za nekog je izvor straha, bola i stradanja.

    Zbog svega navedenog, a zarad veće bezbednosti svih građana kao i nedužnih životinja koje žive sa nama i pored nas odlučili smo da održimo miran skup kojim želimo da apelujemo:

    – na decu da se ne igraju opasnim „igračkama“.

    – na građane da ne koriste zabave radi eksplozivna sredstva.

    – na građane da prijavljuju nadležnim institucijama sve one koji upotrebom petardi i ostalih pirotehničkih sredstava krše zakonske odredbe. 

    – na nadležne institucije da pojačaju kontrolu nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava i da one koji korišćenjem eksplozivnog materijala remete javni red i mir ili ugrožavaju bezbednost građana i životinja, odgovarajuće sankcionišu. 

    Građani Pančeva i DZŽP „Ekolibrijum“

    U Pančevu, 10.01.2016.g

    Građani Pančeva i članovi Društva za zaštitu životinja i prirode „Ekolibrijum”, pokušali su, javnim okupljanjem u nedelju 10. januara, da skrenu pažnju javnosti na problem korišćenja pirotehničkih sredstava. Nestručna upotreba ovih sredstava može dovesti do ozbiljnih povreda. Najčešće žrtve su deca i životinje. Na protestu je deljen proglas, čiji tekst u celosti prenosimo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo