Foto: Tijana Lalović
Društvo

Pogledajte kako su Pančevke pripremile jaja za Uskrs (FOTO)

Pančevo, Sub, 07/04/2018 - 08:36
Gordana Lazar

 

Zbog Isusovog stradanja, Veliki petak je najtužnjiji dan za hrišćane, ali i dan kom se deca raduju – zbog farbanja jaja. Najčešće jaja se boje u crveno, ali postoje i druge tehnike ukrašavanja. Danas koristimo dekupaž, šaranje voskom, bojimo raznim veštačkim bojama, ali i prirodnim, recimo u lukovini, zatim na pari, ili uz pomoć pirinča... Pogledajte kako su se naše sugrađanke pripremile za Uskrs.

 

it2.jpg

 

Vosak i pero su sva oprema neophodna za tehniku pisanja voskom. Ivana Tegeltija ovako sprema jaja godinama unazad. Kaže, to je smiruje i raduje kada vidi finalni rezultat svog rada, a drago joj je i kada ih gosti kuće pohvale. Prednost ovakvog ukrašavanja je što su sva jaja različita. Ivana je poslala fotografiju ovogodišnjih jaja, ali ipak i šarenih prošlogodišnjih jaja jer su tad, kako kaže, najlepše ispala.

 

it3.jpg

 

Nekoliko jaja uz pomoć voska ukrasila je i Marijana Protić, dok se za veću količinu jaja poslužila salvetnom tehnikom. Šarene dezene lepila je belancem, a prethodno je izbelila jaja. O koracima ove tehnike Marijana se upoznala putem recepta iz nekog časopisa, a detaljno uputstvo dala nam je Aneta Pavlica - Jaja držati na sobnoj temperaturi dva, tri sata. Skuvati bela jaja u dosta vode, sa malo soli na umerenoj temperaturi kako bi se izbegla pucanja.  Jedno belance sipati u činiju. Četkicu za likovno močiti u belance, pa namazati sloj na deo jajeta gde će ići sličica. Od troslojne salvete, odvojiti samo gornji deo i iseći što preciznije željenu sliku. Staviti je na mesto gde je namazano jaje i pažljivo opet premazati belance preko slike. Ostaviti da se osuši par minuta. Potezi neka budu lagani kako se slika ne bi pocepala. Na kraju, jaja premazati mašću ili slaninom radi sjaja. Preporučuje se da pozadina salvete bude bela, jer se nepravilnosti pri sečenju slike neće toliko primetiti.

 

mp1.jpg

 

Da li ste viđali jaja od vune? Na ovakav način Anka Škembarević dekoriše uskršnju trpezu.

Ima više metoda za takozvana jaja od vune. Neki ljubitelji vune kupe jaja od stiropora, pa ih pomoću specijalne igle za vunu dekorišu vunom. Moja jaja su skroz od vune. Pomoću tople (vruće) vode i sapuna uvaljam jaje. Dekoracija ide na kraju. Takva jaja mogu da stoje na nekoj podlozi ili da se zakače kao dekoracija. Mala jaja nisu tako interesantna, jer malo je mesta za lepu sliku, a vuna zahteva više prostora. Ja ovakva jaja najčešće pravim za prodaju. Jaje od vune uvek je lep poklon – kaže Anka.

 

as.jpg

Foto: A.Š. Payfool wool-razigrana vuna

 

Milica Bonin koristila je samolepljivi papir - Prethodno sam ofarbala desetak jaja žutom bojom. Po mom mišljenju, najbolja je farba iz kesice. Na samolepljivoj podlozi sam iscrtala oblik zeke i nalepila na žuto jaje. Zatim, jaje sa zalepljenom sličicom sam ubacila u posudicu sa zelenom farbom i ostavila malo duže da poprimi jaču boju. Potom treba odlepiti sličicu (kada se jaje malo ohladi) i uživati u uskršnjoj čaroliji.

 

mb2.jpg

 

Pančevka Dušica Petrović, žena u poznim godinama, celog života uskršnja jaja farba u crvenu boju lukovine – To je najsigurnije, jer je prirodna boja, a ja imam unuke i volim kad znam da je sve na stolu zdravo. Ulepšam ih tako što ih premažem uljem da zasijaju, a za Uskrs ih lepo poređam u korpu, dodam neke travčice ili list kupusa, pokoji cvetić, pa bombonice, i opet bude veselog izgleda. Nikada nisam zaboravila da odvojim čuvarkuću, jer to je bitno za svaku kuću.

 

Foto: Aneta Pavlica
ar4.jpg

 

Tijana Lalović koristila je boje u prahu i šljokice, a neka jaja je “obukla”. Izborom odgovarajućeg stolnjaka postigla je još bolji efekat.

 

tu1.jpg

dp1.jpg

Foto: Aneta Pavlica
ar1.jpg

Foto: Ivana Tegeltija
30128035_10213594247323772_6362283876181606400_o.jpg

mb1.jpgMarketingNajnovije vesti