• Poljoprivrednici južnog Banata posetili Čajetinu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dvanaestočlana delegacija posetila je Čajetinu u utorak, 1. marta, u organizaciji Gradskog odbora „Zdrave Srbije”, čijih petorica članova je činilo pomenutu grupu, zajedno sa još sedmoricom uglednih poljoprivrednika  iz Banatskog Novog Sela, Dolova, Alibunara, Pančeva i Padine. Reč je o proizvođačima koji obrađuju blizu 3.000 hektara oranica – Zoran Sefkerinac, Marko Rošu, Bora Škaljak, Nikola Radanov, Gabrijel Šorđan, Pavel Cicka i Nikola Bukazić.

    Osnovna svrha ove poseta bila je da se od predsednika Opštine Čajetina Milana Stamatovića i njegovih saradnika dobiju informacije o podršci ove lokalne samouprave poljoprivrednim proizvođačima, pre svega stočarima i voćarima.

    Pored prvog čoveka zapadnosrbijasnkog mesta, pančevačku delegaciju su dočekali Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina i Marko Marić, direktor tamošnje firme „Eko-agrar” i mlekare.

    U toku jednočasovnog razgovora Milan Stamatović goste je upoznao sa konkretnim primerima dobre prakse koje sprovodi Opština Čajetina, u saradnji sa Privrednim društvom za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko-agrar”, a govorio i o Agrobiznis centru koji će uskoro zaživeti u punom kapacitetu, ali je posebno istakao ono što već funkcioniše – mašinski prsten za koji je opština u protekloj godini izdvojila 400 miliona dinara. U okviru tog mašinskog prstena nabavljena je kompletna mehanizacija za obradu poljoprivrednog zemljišta koja će biti na raspolaganju svim poljoprivrednicfima na teritoriji Čajetina i to po pristupačnim cenama.

    – Naš imperativ nije zarada i profit, već da pomognemo selo i poljoprivredu, kako praktično tako i edukativno. Čajetina je prva u Srbiji sa ovim modelom podrške razvoju poljoprivrede – naveo je Stamatović.

    Nakon prijema u opštini delegacija je najpre imala priliku da obiđe ugledno domaćinstvo Radovana Stojanovića iz Krive Reke, koji se uspešno bavi stočarstvom, a zatim i reprezentativnu mlekaru „Naša Zlatka”.

    Traba reći da je ova mlekara otvorena 2017. godine u saradnji opštine Čajetina i Privredenog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko-agrar” sa ciljem podrške malim proizvođačima sa područja opštine Čajetina i obezbeđivanja sigurnog plasmana viškova sirovog mleka, a od kojih se proizvode tradicionalni brendovi zlatiborskog kraja – sir i kajmak.

    Mlekari sa sedmoro zaposlenih svakodnevno se isporučuje hiljadu litara sirovog mleka po ceni od 38 dinara i ona lokalnom tržištu obezbeđuje 500 kilograma kajmaka dnevno. Kao novina u ponudi ove mlekare su i tri „mlekomata” (koji su locirani po Zlatiboru), gde turisti mogu kupiti čisto domaće mleko.

    Dvanaestočlana delegacija posetila je Čajetinu u utorak, 1. marta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo