• Potpis velikana na Evangeličkoj crkvi u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Evangelička crkva u Pančevu jedna je u nizu velelepnih građevina koje krase pejzaž našeg grada. Kako se nalazi u samom centru grada, dobro je poznata Pančevcima, ali da li znate da jedna cigla ove crkve čuva potpis jednog od naših najvećih književnika dvadesetog veka?

    Na istočnoj strani crkve, desno od porte, u jednu ciglu urezan je potpis Miloša Crnjanskog. Pretpostavlja se da je potpis urezan u periodu između 1921. i 1922. godine, kada je Miloš Crnjanski živeo u Pančevu gde je bio profesor gimnastike, ali i istorije, geografije i srpskog jezika u pančevačkoj gimnaziji.

    O autentičnosti potpisa svedoči Pančevac i dramski pisac Miloš Nikolić u autorskom tekstu: “Beskrajni plavi krug, u njemu upaljač”, objavljenom u časopisu Sveske 1993. godine.

    – Za potpis znam, a sada kada pitate, čini mi se da ga je pomenuo dok smo šetali gradom prilikom jedine njegove posete Pančevu 20. maja 1970… – piše Nikolić

    Crnjanski je ovim potpisom ostavio jedan materijalni izvor, mada ne mnogo značajan, ali poprilično zanimljiv. Pitanje na koje nemamo odgovor je zašto je Miloš Crnjanski, tako veliko ime naše književnosti, urezao svoje ime u zid jedne crkve.

    Ovaj potpis danas je zaštićen pločicom od pleksiglasa kako bi se sačuvao od vremenskih nepogoda koje bi ga potencijalno mogle oštetiti, ali i od vandalizma. Potpis je samoinicijativno zaštitio akademski slikar Dušan Marino.

    Teško je vidljiv većim delom godine jer ga zaklanja rastinje koje buja u dvorištu crkve, pa ukoliko neko želi lično da vidi potpis, potrebno je da pomeri grane koje ga kriju.

     

    Evangelička crkva u Pančevu jedna je u nizu velelepnih građevina koje krase pejzaž našeg grada. Kako se nalazi u samom centru grada, dobro je poznata Pančevcima, ali da li znate da jedna cigla ove crkve čuva potpis jednog od naših najvećih književnika dvadesetog veka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo