• Predavanja o reproduktivnom zdravlju u školama od aprila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Projekat Doma zdravlja Pančevo pod nazivom „Zdravstveno edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama” sprovodi se već četiri godine, a novi ciklus predavanja počeće u aprilu. Edukacijom ginekologa te zdravstvene ustanove biće obuhvaćeni pre svega đaci koji završavaju osnovnu odnosno srednju školu.

    Tokom 2013. i 2014. godine lokalna samouprava obezbedila je novac za sprovođenje pomenutog programa, prošle godine nisu izdvojena sredstva iz gradske kase za tu namenu, ali za ovu godinu iz gradskog budžeta izdvojeno je 550.000 dinara.

    Dr Slobodan Ovuka, direktor Doma zdravlja Pančevo kaže da je projekat izuzetno uspešan i da lekari imaju vrlo dobru saradnju sa omladinom.

    ,,Nakon predavanja imamo više pitanja na sajtu i više dolazaka u našu Službu za juvenilnu ginekologiju, što dokazuje da su mladi zainteresovani za teme koje se tiču reproduktivnog zdravlja. Mi smo tu da ih edukujemo i uputimo u to kako da zaštite zdravlje”, rekao je Ovuka.

    Na predavanjima mladi će moći da se upozanju fizilogijom reproduktivnih organa, da saznaju sve o polno prenosivim bolestima i njihovom sprečavanju, al i da se upoznaju sa zdravstvenim sistemom i značaju redovnih ginekoloških pregleda.

    Zaštita reproduktivnog zdravlja posebno je važna kod adolescenata, a posebno su u tom periodu ugrožene devojčice. Prema podacima, kod osoba koje su postale seksualno aktivne pre 16. godine života, dvostruko češće se dijagnostikuje karcinom grlića materice pre navršene 50. godine. Takođe, učestalost abortusa kod mladih je u Srbiji je visoka-oko 6.000 ženskih osoba mlađih od 20 godina se podvrgne prekidu  trudnoće. Česti abortusi, kažu ginekolozi, za posledicu mogu da imaju poteškoće u razvoju roditeljstva i sterliteta.

    I. Predić

    Projekat Doma zdravlja Pančevo pod nazivom „Zdravstveno edukativna predavanja predavanja u osnovnim i srednjim školama”, sprodovi seveć četiri godine, a novi ciklus predavanja počeće u aprilu. Edukacijom koju sprovode ginekolozi te zdravstvene ustanove biće obuhvaćeni pre svega đaci koji završavaju osnovnu odnosno srednju školu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo