Društvo

PREDAVANJE: Učenje je igra

Pančevo, Čet, 02/06/2016 - 14:03
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 2. jun – Predavanje za odrasle „Učenje je igra” održano je juče, u okviru Bijenala umetničkog dečjeg izraza, u izabinskom prostoru Kulturnog centra Pančeva. Profesor dr Ranko Rajović predstavio je NTC sistem učenja, kako on funkcioniše i zašto je važno da deca uče kroz igru.

Koliko žirafa ima pršljenova, koliko je težak albatros, a koliki mu je raspon krila, samo su neke od zanimljivih informacija koje su prisutni, kroz igru, naučili na predavanju. Profesor je otkrio kako funkcioniše mozak, koje greške roditelji prave tokom odrastanja dece, kako zainteresovati decu da nauče nešto novo. Medicina kaže da ljudi vole da uče. Biološki, kad naučimo nešto novo, mozak luči hormone sreće. Deca, kad krenu u školu, uglavnom su srećna. Ali, već u trećem razredu prestaju da budu. Razlog su sve veće i suvoparnije lekcije. Kad treba da odgovaraju, deci lupa srce, znoje im se dlanovi... U stanju stresa organizam luči kortikosteroidni hormon kortizol. Stvara se osećaj neprijatnosti i teskobe. Deca vole da se igraju, a to je u školi zabranjeno – kaže Rajović.

Istog dana u isto vreme, ali u Gradskoj biblioteci Pančeva, mališane je zabavljao Uroš Petrović. Deca su rešavala zagonetke i kroz primere otkrivala kako učenje može biti zanimljivo. NTC sistem učenja je specijalizovani program namenjen kako roditeljima, vaspitačima, nastavnicima tako i deci u vrtićima i školama. NTC program nastao je kao rezultat dugogodišnjih istraživanja u oblasti razvoja kreativnog učenja i razmišljanja. U kreiranju programa učestovali su stručnjaci iz različitih država. NTC sistem učenja se primenjuje po gradovima u celoj Srbiji, ali takođe i po državama u regionu (Makedonija, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija). U kreiranju programa učestvovao je međunarodni tim stručnjaka (Italija, Češka, Singapur, SAD i Srbija) iz nekoliko oblasti: neurofiziologija, pedagogija, psihologija, pedijatrija i defektologija. Program se sprovodi u 14 država Evrope, uz podršku Ministarstva obrazovanja (Srbija, Slovenija, Češka i Crna Gora), UNICEF-a (BiH) i obrazovnih institucija (Hrvatska, Norveška, Italija, Rumunija…).

Autor programa, dr Ranko Rajović, lekar specijalista interne medicine, nizom godina bavio se istraživanjima u oblasti neurofiziologije i neuroendokrinologije. Član je komiteta Mense International za darovitu decu i saradnik je UNICEF-a. Koautor programa je Uroš Petrović, dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dečijih igara 2011. godine, za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.Marketing

Najnovije vesti