Zamenik izvršnog direktora MMF-a Tao Džang u poseti Vetroparku „Kovačica“

Društvo

Predstavnik MMF-a u poseti Vetroparku „Kovačica“

Izvor: 
013info Pet, 22/11/2019 - 14:50

Zamenik izvršnog direktora MMF-a Tao Džang koji je u poseti našoj zemlji, na poziv Narodne banke Srbije, posetio je u pratnji ministra energetike Aleksandara Antića nedavno otvoreni Vetropark „Kovačica“. Politika Međunarodnog monetarnog fonda u narednom periodu biće podrška održivom razvoju i zelenoj energiji, pa je zamenik izvršnog direktora te finasijske institucije u Kovačici čuo koji su planovi Srbije za dostizanje ciljeva u proizvodnji zelene energije.   

„Drago mi je da sam posetio ovaj vetropark, jer je on značajno dostignuće koje pokazuje privrženost ne samo vlade, već i industrije proizvodnji enerije na održivoj osnovi. To ekonomiju čini zelenijom, čistijom i pokazuje kako možemo da proizvodimo tako da istovremeno čuvamo okolinu i obezbedimo energiju našoj ekonomiji“, izjavio je nakon obilaska Džang.

Ministar Aleksandar Antić podsetio je da je Srbija u proteklih nekoliko godina napravila značajan napredak u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, a samo u poslednje dve godine su realizovani projetki snage veće od 400 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Dodao je kako se istovremeno ne odričemo proizvodnje električne energije na ugalj, već je unapređujemo ekološki i ekonomski.

„Mi smo do sada više od 400 miliona evra potrošili u unapređenje našeg termo sektora. Na svim blokovima smo uradili elektro filtere kojim smo rešili problem sa praškastim zagađenjem, gotovo na svim našim blokovima smo uradili postrojenja za denitrifikaciju i sada radimo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova“, rekao je Antić.

Ministar je ponovio uverenost da ćemo naredne godine dostići cilj da proizvodimo 27 odsto energije iz obnovljnivih izvora.
MarketingNajnovije vesti