Društvo

Pregled nedelje

Izvor: 
013info Pon, 28/12/2015 - 21:20Decembarsko praznično raspoloženje obeležilo je većinu događaja u nedelji koja je za nama. Godišnja proglašenja najboljih, humanitarne akcije, podela paketića, proslave i kićenje grada bile su najzastupljenije teme i za građane i za gradsku vlast. Ako se tome doda bogati zimski kulturni program- pozorišne premijere, koncerti, promocije knjiga, jasno je da je najveselije doba godine pred nama.

 

Aktuelno

 

Promena na čelu Zavoda za javno zdravlje Pančevo

Prim dr Ljiljana Lazić, specijalista socijalne medicine i menadžmenta u zdravstvu, nova je direktorka Zavoda za javno udravlje. Ovu funkciju Ljiljana Lazić obavljaće naredne četiri godine umesto dosadašnje direktorke dr Mice Sarić Tanasković.

Grad Pančevo kao partner u zapošljavanju

U Gradskoj upravi Grada Pančeva održana je prezentacija mera i rezultata primene Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje Grada Pančeva za 2015. Godinu.Pored predstavljanja programa i mera aktivne politike zapošljavanja za 2016. godinu, gradonačelnik Saša Pavlov istakao je da je Savet za zapošljavanje grada Pančeva dao dobre rezultate.

 

Jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi

U okviru projekta “Skupština za sve” u Jabuci i Volovici predstavnici Skupštine grada predstavili su priručnik "Imaš pravo da..."  koji je preveden na jezike nacionalnih manjina. Priručnik sadrži sve potrebne informacije o postupku i neophodnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava u organima Grada, praktična uputstva za ostvarivanje prava građana i građanki na jezicima nacionalnih manjina i promoviše mesne zajednice u kojima žive nacionalne manjine. Projekat „Skupština za sve“ sprovodi se s ciljem da se što veći broj građana i građanki  - pripadnika mađarske, rumunske, bugarske, makedonske i slovačke nacionalne zajednice, informiše i bolje upozna sa mogućnostima da koriste svoj jezik u službenoj upotrebi u organima grada Pančeva, ali i da bi se podsticala i promovisala upotreba jezika nacionalnih manjina. 

Uručena novčana pomoć trojkama

img_3755.jpg

 

Tradicionalni prijem porodica sa trojkama, koje su rođene na teritoriji grada Pančeva upriličen je u sredu, 23. decembra, u kabinetu gradonačelnika Saše Pavlova. Pet porodica dobilo je jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 60.000 dinara (20.000 dinara po detetu), a mališanima su uručeni i slatki paketi.

Deca iz ‚‚Spomenka" dobila novogodišnje paketiće

piraeus_bank.jpg

 

Pred predstojeće Božićne i novogdišnje praznike štićenicima Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ u Pančevu uručeni su slatki paketići. Slatkiše za decu bez roditeljskog staranja i decu čije majke su pronašle spas od porodičnog nasilja u sigurnim kućama, prikupili su u humaniratnoj akciji zaposleni u Piraeus banci. Slatke pakete pančevačkim mališanima podelio je direktor filijale Pančevo Predrag Milosavljević sa svojim kolegama. 

 

Nagrade i priznanja

 

Nagrađeni najbolji studenti Pančeva

U petak, 25. decembra 2015. godine, u Gradskoj upravi grada Pančeva održana je svečana dodela nagrada grada Pančeva i Regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin" Pančevo talentovanim studentima grada Pančeva koji su učestvovali u radu Regionalnog centra za talente i koji su postigli zavidne rezultate tokom školovanja. Ovom prilikom, 18 studenata dobilo je po 30.000 dinara

Anja Crevar i Miloš Stanojević najbolji sportisti Pančeva u 2015. godini

anja i milos.jpg

Železnički rukometni klub ‚‚Dinamo" - najbolji klub; Andrea Stojadinov i Darko Spaskovski najperspektivniji sportisti. Prestižan pehar namenjen najboljem klubu u Pančevu podigao je Danilo Drndarski, predsednik Železničkog rukometnog kluba ‚‚Dinamo". Specijalno priznanje za promociju sporta i grada Pančeva osvojili su omladinski svetski prvaci u fudbalu Nemanja Antonov i Mijan Gajić i evropski prvak u šampionatu turing automobila, Dušan Borković.

Dvostruki uspeh Pančevaca

ivicka-i-ja-glavna.jpg

Filmski prvenac naše sugrađanke Ivane Orlović Kranjc  „Prodavac školjki“ je pobrao opšte simpatije publike i žirija, pa je sasvim zasluženo proglašen najboljim domaćim filmom na ovogodišnjem Festivalu podvodnog filma .Zapažen je bio i film„Escape“, Janeza Kranjca,  kome je žiri dodelio specijalnu nagradu Festivala.

 

Kultura

 

Kako god okreneš, bluz

img_4819.jpg

Kultni glumac Kolja i njegov sastav Grobovlasnici gostovao je u u Pančevu u dvorani „Apolo. Ovaj koncert obeležio je i završetak koncertne sezone 2015. u Apolu . Na pitanje kako bi okarakterisao svoje muziciranje , Pejaković kaže: Kako god okreneš, to je bluz“.

Roman „Srpsko srce Johanovo" promovisan u Apolu

Književno veče sa Veselinom Dželetovićem, posle Omoljice, Dolova i Brestovca, održano je i u Pančevu  u dvorani „Apolo”. Dželetović je autor knjige „Srpsko srce Johanovo", istinite priče o slučaju „Žute kuće" - trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji. Roman nastaje iz Betinskijeve poeme, kojom je opevan slučaj kidnapovanja Srbina na Kosmetu (1999), kome je izvađeno srce.

Knjiga

u okviru prve književne turneje, Vladislav Radak predstavio je svoj treći roman „Knjiga" u Galeriji „Bate Mihajlovića". Vladislav Radak  je diplomirani matematičar, režiser nekoliko nagrađivanih kratkometražnih dokumentaraca, autor i voditelj kultne emisije za mlade Stepenište, koja se prikazivala na RTS-u od 2004. do 2010. Predavač i promoter nauke. Pisac.

 

 

Pesničenje stihovima

2.jpg

 

Scensko-poetsko veče pod sloganom „Pesničenje" organiovano je  Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj". U programu dečjeg „Pesničenja", koji je zamišljen kao otvoreno pančevačko pesničko veče, učestvovala su štićenici Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević (Bela Crkva), učenici Osnovne škole „Sava Žebeljan" (Crepaja), štićenici Doma za decu i omladinu „Jovan Jovanović Zmaj" (Beograd), kao i Pančevci iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj". 

Emil Sfera oslikao čekaonice dispanzera za decu

sfera_u_dispanzeru.jpg

Sivi zidovi više neće biti sinonim za odlazak kod lekara i dispanzerske čekonice, barem kada su naši najmlađi sigrađani u pitanju. Kada je tokom letnjih meseci, na predlog dr Verice Pupin iz školskog dispanzera na Strelištu, dobio poziv da ponudi idejno rešenje za jedan ogroman zid u hodniku, poznati pančevački umetnik, Emil Sfera, nije mogao da pretpostavi da će uskoro zidovi svih dečjih čekaonica biti oslikana njegovom rukom. Kako on kaže, sve se to dogodilo zahvaljujući povratnojj informaciji koja je došla od dece, koja su posvedočila da im je sada mnogo lakše i lepše kada dolaze kod lekara.

 

Novogodišnji bazar, peti put

Grad Pančevo u saradnji sa Domom omladine Pančevo, JKP „Zelenilo“, JKP „Higijena“ i Direkcijom za izgradnju i uređenje Pančeva i ove godine organizacije manifestaciju pod nazivom NOVOGODIŠNJI BAZAR.  Bazar će trajati od 27. do 30. Decembra, a ulaz na  programe je besplatan.

 

Božićna čestitka Saše Pavlova i Tigrana Kiša

Srećan Božić želimo svim građankama i građanima Pančeva koji slave ovaj praznik po gregorijanskom kalendaru. Provedite najradosniji hrišćanski praznik u miru, slozi, ljubavi i veselju, okruženi svojim najbližima i najdražima. Neka vam Božić donese zdravlje, sreću i svako dobro, lično, porodično i profesionalno. 

Gradonačelnik Saša Pavlov

Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš

 

 
MarketingNajnovije vesti